Nokia introduceert revolutionaire cameratelefoon

Nokia introduceert revolutionaire 41-megapixel cameratelefoon

Julian 10260 8
Nokia heeft de 808 PureView aangekondigd. De smartphone beschikt over een 41-megapixelcamera. Dat enorme aantal pixels lijkt weinig goeds te beloven, de resultaten zien er echter verbluffend uit. Dit dankzij het combineren van pixels en een een grote 1/1.2-inchsensor.

Veel megapixels op een klein oppervlak lijkt garantie voor ruis en slechte beeldkwaliteit. Nokia weet de 41 megapixels in de 808 PureView echter zo te gebruiken dat juist ruis te lijf kan worden gegaan.

Zo kan de camera 8 pixels combineren om gedetailleerde 5-megapixelfoto's te maken met relatief weinig ruis. Het combineren van de pixels moet ook scherpe Full HD-video's opleveren en digitale zoom zonder kwaliteitsverlies mogelijk maken.

Enorme sensor

De Nokia 808 PureView is uitgerust met een 1/1.2-inchsensor. Daarmee is de sensor bijna van hetzelfde formaat als die in de Nikon 1-serie. Voor een cameratelefoon mag je gerust spreken van een 'enorm' formaat.

Nokia 808 sensor

Elke individuele pixel van de 41-megapixelsensor is 1,4 micron groot. Daarmee hebben de pixels ongeveer hetzelfde formaat als die van een 14-megapixel 1/2.33-inchsensor, gangbare specificaties voor compactcamera's en smartphones.

Carl Zeiss 24-72mm f/2.4

De Nokia 808 is voorzien van een Carl Zeiss f/2.4-lens met brandpunt van 24mm in kleinbeeldequivalent. Door digitaal te zoomen kun je het bereik vergroten tot 74mm. Nokia geeft dan ook aan dat de camera een bereik van 24-74mm heeft. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar door de enorme 41-megapixelresolutie is het wel degelijk om digitaal in te zoomen en kwaliteit te behouden.

Nokia 808

Foto's op 'langere brandpunten' zullen wel van mindere kwaliteit zijn dan beelden gemaakt in de groothoekstand, omdat er dan minder pixels gecombineerd kunnen worden tot een eindresultaat.

Testfoto's in volledige resolutie

Het is natuurlijk de vraag of Nokia al die beloftes echt in kan lossen. Gelukkig heeft de telefoonmaker een setje met drie testfoto's in volledige resolutie online geplaatst. Een zip-bestand met drie foto's kun je hier downloaden.

De foto's zijn niet gemaakt in de 5-megapixel 'sampling'-modus, maar in volledige resolutie. Zo kun je onderstaande foto bekijken in volledige 38-megapixelresolutie.

Hieronder zie je de complete foto (verkleind) en vervolgens wat uitsneden op honderd procent weergave. Wij zijn in ieder geval behoorlijk onder de indruk van deze resultaten.

Nokia 808 sample

Nokia 808 sample crops
100% crops uit 38-megapixelfoto

Whitepaper

Wie meer wil weten over de techniek die Nokia gebruikt in de 808 kan op de website van de fabrikant een whitepaper downloaden. Hierin lees je meer over hoe de pixels gecombineerd worden tot een eindresultaat.

Smartphone

Je zou het haast vergeten, maar naast de camerafunctie doet de Nokia 808 PureView ook dienst als telefoon. De Nokia 808 is uitgerust met 1.3Ghz-processor, besturingssysteem Symbian en heeft een amoled-scherm van 4-inch met resolutie van 640x360 pixels. 16GB aan geheugen is ingebouwd, je kunt het uitbreiden tot 48GB met een micro-sdhc-kaart.

Nokia 808 zijkant

Wanneer de Nokia 808 PureView op de markt komt en hoeveel het toestel gaat kosten is nog niet bekend.

afbeelding van Anonymous

Ziek.

afbeelding van ArFaFotografie

Inderdaad ziek, want waar is het eind.
Ik ben best te spreken over mijn EOS 5D MKII 21 megepixel alleen de snelheid van de beelden mogen wel wat hoger.
Ja ik weet het er is een MKIII onderweg maar kost ?
Je moet het huisje bij het schuurt laten.

afbeelding van Moron

wacht wel de canon 5Dmk xxII met ingebouwde telefoon

afbeelding van Alexander W

Wanneer heb je ooit zo veel megapixels nodig op een telefoon, ik ben met mijn Canon 5D mark II nog nooit tekort gekomen bij commercieel werk!

afbeelding van Anonymous

Je mist het hele punt, denk ik.. Wat betreft het commentaar over de kosten, dit is toch geweldig? Die vooruitgang? Over een paar jaar kan je een camera van enorm goede kwaliteit voor een prikkie kopen, omdat alle technologie niks nieuws meer is. Het gaat er dan ook niet om dat een 5dII nu niet genoeg is, het word alleen maar goedkoper/makkelijker met de nieuwere modellen. "Beter" is nog maar weinig van toepassing in deze tijd denk ik, al is dat natuurlijk altijd een relatief begrip.

afbeelding van geennaammogenlijk

Dude,

die ga IK kopen!!
kijk wat je er allemaal mee kan,

maar de nokia lumia 800 en 900 zijn ook antrekkenlijk, 900 vooral met de 4g aansluiting,...:d

afbeelding van wijsneus

het is nog scherper dan je oog kan weergeven.
je oog geeft 30 mp weer.

afbeelding van tomasiohoi

niet waar.
elk oog geeft 125 mp weer.