Nokia geeft details over beeldkwaliteit N8

Julian 881 0
Damian Dinning toont op het officiële Nokia-blog de capaciteiten van de nieuwe N8. De cameratelefoon krijgt een uitzonderlijk grote 1/1.83-inch cmos-sensor. Ook zijn er nieuwe testfoto’s te zien.

In twee artikelen gaat Damian Dinning in op de ontwikkeling en de capaciteiten van de Nokia N8. In het derde kwartaal van dit jaar moet de smartphone op de markt verschijnen. Het toestel valt op met zijn grote 12-megapixel 1/1.83-inch beeldsensor, die qua formaat in de buurt komt van de sensors in de high-end Canon G11 (1/1.7-inch) en Panasonic LX3 (1/1.6-inch).


Beeldkwaliteit

In de eerste blogpost gaat Dinning in op de beeldkwaliteit van de sensor en de gebruikte Carl Zeiss-lens. Er wordt veel aandacht besteed aan het ‘tunen’ van de beeldkwaliteit. Kunstmatige verscherping wordt tot een minimum beperkt, waardoor de foto’s uit de N8 natuurlijk moeten ogen. Ook is het mogelijk om beeldinstellingen, zoals scherpte, zelf aan te passen.

Eerder liet Nokia al een reeks onbewerkte foto’s zien. Nu zijn er flink wat nieuwe testfoto’s beschikbaar gekomen, rechtstreeks uit de cameratelefoon.


12Mbps video

Ook op gebied van video is de Nokia N8 veelbelovend. In de tweede blog gaat Dinning in op de videocapaciteiten van de smartphone. De N8 filmt in 720p-resolutie en doet dat met bitrate van 12Mbps in H.264-codering. Volgens Dinning is de bitrate zo hoog, dat er geen compressie-artefacten zichtbaar zijn. Audio wordt op 48kHz vastgelegd door twee microfoons (voor en achterzijde van het toestel) en gecodeerd in AAC met bitrate van 128kbps.

HD-video’s bewerken kan in de camera. Nokia belooft een applicatie waarmee je in clips kunt snijden, muziek, tekst of foto’s toe kunt voegen en overgangen tussen elk element.


Zoom

Nokia belooft digitale zoom (maximaal 3x) die vrijwel evengoed presteert als optische zoom. Dat zou mogelijk zijn door de hoge resolutiesensor. Dinning illustreert deze belofte met een aantal ‘stills’ uit een videobestand.

1x zoom:

2x zoom:

3x zoom: