Nog tot 4 juni: expositie Alec Soth in Antwerpen

Nog tot 4 juni: expositie Alec Soth in Antwerpen

Jasper van Bladel 1537 0
Mocht je nog geen kans hebben gehad om naar Antwerpen af te reizen voor de fototentoonstelling van Alec Soth: de expositie is nog geopend tot 4 juni. Met Gathered Leaves brengt het FOMU voor het eerst het werk van gerenommeerd Magnumfotograaf Alec Soth (1969) naar België. In deze overzichtstentoonstelling krijg je vier cruciale reeksen uit zijn indrukwekkende oeuvre te zien: Sleeping by the Mississippi (2004), Niagara (2006), Broken Manual (2010) en Songbook (2014).

Alec Soth is een van de meest invloedrijke hedendaagse fotografen en hij is bekend van zijn lyrische aanpak van de documentaire fotografie. Hij vertrekt vanuit een fascinatie voor de uitgestrektheid van het Amerikaanse land, net zoals Robert Frank, Stephen Shore of Jack Kerouac.

“De televisie en Hollywood bepalen onze kijk op Amerika. We zien alleen maar would-befilmsterren en New Yorkse agenten. Soms vergeten we dat er in het hart van Amerika ook heel andere levens worden geleid. En sommige van die levens zijn echt begeesterend.”
(Alec Soth, e-mailinterview met Aaron Schuman, 2 augustus 2004)

Fotoboek

Alec Soth woont in Minnesota en is kunstenaar, fotojournalist, blogger, uitgever, Instagrammer en onderwijzer. Door zijn mateloze energie en uitgesproken positie binnen de hedendaagse internationale kunstwereld heeft hij een grote invloed op de huidige generatie jonge beeldenmakers. De presentatie in het FOMU maakt de evolutie in zijn carrière zichtbaar en illustreert ook hoe het fotoboek daarbij een belangrijke plaats inneemt.

Gathered Leaves is een tentoonstelling van het Media Space / Science Museum in Londen. Curator van deze tentoonstelling is Kate Bush, overigens niet dé Kate Bush.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper