Nikon ziet winst met 63% dalen en verwacht verlies in 2009

Julian 558 0
Nikon heeft het afgelopen fiscale jaar 63 procent aan winst moeten inleveren ten opzichte van het vorige. De Imaging divisie zag het aantal verkochte camera’s en objectieven nog groeien, maar in 2009 verwacht Nikon ook hier een daling.

Nikon heeft vandaag de resultaten van het fiscale jaar 2009 (1 april 2008 t/m 31 maart 2009) gepresenteerd. Net als voorgaande jaren is in 2008 de markt voor digitale camera’s gegroeid. In de eerste helft van het jaar betekende dat goede zaken voor Nikon. In de tweede helft werd dat snel minder, ten gevolge van de economische crisis.

Over het hele fiscale jaar zag Nikon een stijging van 11% in dslr verkoop, gingen 21% meer compactcamera’s over de toonbank en waren de objectieven 9% meer in trek dan voorgaand jaar. Desondanks daalde de winst van de Imaging divisie flink, met 52.3 procent. De oorzaak: de flink in waarde gestegen Yen en de dalende prijzen van camera’s als gevolg van de groeiende competitie in de cameramarkt.

Nikon voorspelt dat in 2009 de Imaging divisie minder zal gaan verkopen. Naar verwachting daalt de dslr verkoop met 0.6%, blijven de compacts 3.1% achter en zullen objectieven 1.4% minder verkocht worden ten opzichte van 2008.

Over de gehele lijn maakte de winst van Nikon een val van 63 procent ten opzichte van 2007. Met name in de halfgeleidermarkt heeft Nikon het zwaar. Nikon maakt steppers, waarmee sensoren en computerchips geproduceerd worden. De afname daarvan is flink gedaald. Ook voor het huidige jaar ziet deze markt er niet rooskleurig uit.

Nikon denkt dat de winst dit jaar in zijn geheel zal verdwijnen en voorspelt een verlies van 17 miljard Yen (ca. 136 miljoen euro). Toch lijkt Nikon zich relatief goed staande te houden. Het laatste kwartaal boekte het bedrijf een verlies van 6,7 miljard Yen, minder dan het marktgemiddelde van 12.6 miljard Yen. In 2010 denkt Nikon weer winstgevend te kunnen opereren.