Nikon WR-1: geavanceerde transceiver voor foto en video

jesse kraal 3143 4
Samen met de D7100 kondigt Nikon ook een geavanceerde transceiver aan, een combinatie van een afstandsbediening en een ontvanger. Deze Nikon WR-1 kan meerdere camera's draadloos aansturen, timelapse-reeksen maken en video-opnames starten.

De Nikon WR-1 is een geavanceerde transceiver, een apparaat dat te gebruiken is als draadontspanner, maar ook draadloos andere camera's met een WR-1 of WR-R10 kan aansturen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere toestellen exact gelijk laten afgaan. Verder is de WR-1 uitgerust met meerdere functies, waaronder timelapse en ontspanvertraging. Je kunt met een tweede WR-1 zelfs instellingen van een camera, zoals sluitertijd, diafragma en iso-waarde, op afstand instellen. Ook voor filmers is het apparaat interessant omdat je er video-opnames mee kunt starten op afstand.

Nikon WR-1

De Nikon WR-1 monteer je op de flitsschoen. Communicatie gaat echter via een losse kabel met 10-pins connector die compatibel is met alle huidige Nikon dslr's. Mocht je een reportageflitser willen gebruiken, dan is dat nog steeds mogelijk maar zul je de WR-1 met een optionele beugel moeten bevestigen. Door een schanier kun je de WR-1 zowel 'liggend' als 'staand' gebruiken, zodat je goed zicht kunt krijgen op het lcd vanuit diverse standpunten.

Radiosignaal

Voor de draadloze communicatie gebruikt de Nikon WR-1 een radiosignaal met een frequentie van 2,4GHz. Veel moderne flitstriggers gebruiken dezelfde frequentie vanwege het grote bereik en de goede betrouwbaarheid van het signaal. Met de WR-1 kun je apparaten tot over een afstand van maximaal 120 meter draadloos aansturen. Om te voorkomen dat je andermans camera's laat afgaan, zijn er in totaal vijftien kanalen.

Nikon WR-1

Professioneel

Nikon richt zich met de geavanceerde WR-1 duidelijk op professioneel gebruik. Met een adviesprijs van 499 euro is het apparaat dan ook niet goedkoop. Zeker omdat voor veel van de functionaliteiten een tweede transceiver benodigd is.

Nikon WR-1

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Kees de Groot

Mooi..... eindelijk weer eens een nuttige aanvulling op de camera waar je echt wat aan hebt..

afbeelding van Anonymous

Voordeel is het instellen van de camera. Alleen is voor de rest aan de prijs voor een trigger.

afbeelding van Anonymous

Nikon vraagt al langer te veel voor de functionaliteit die het biedt voor dit soort extra's...

afbeelding van damaster

Ik snap de opmerking geheel niet. Ieder merk beschikt over aansluitmogelijkheden voor extra apparatuur, zoals draadontspanners en view-screens. Ze zitten er op omdat veel gebruikers er om gevraagd hebben en het ook daadwerkelijk gebruiken. Nikon is juist behoorlijk terughoudend geweest, want een aantal functies waren er juist lange tijd niet.