Nikon wint rechtszaak: Polaroid iM1836 uit de winkels

jesse kraal 1251 0
Je hoeft geen glazen bol te hebben om dit te kunnen zien aankomen: Nikon heeft de rechtszaak gewonnen die zij tegen Sakar had aangespannen. De wel erg veel op de Nikon 1 J1 lijkende Sakar/Polaroid iM1836 moet uit de schappen gehaald worden.

Twee jaar geleden lekten de eerste foto's uit van de Polaroid iM1836. Over de camera was niets bekend, maar de camera leek zo veel op de Nikon-1 dat het wel een in licentie gemaakt toestel moest zijn. Niets bleek minder waar, de door het Chinese Sakar geproduceerde Polaroid iM1836 was in geen enkele manier aan Nikon gerelateerd, alleen 'toevallig' leek de camera als twee druppels water op het Japanse voorbeeld.

Rechtszaak

Nikon liet het er niet bij zitten en klaagde Sakar aan en eiste een verbod op productie en verkoop van de Polaroid iM1836. De rechter heeft Nikon in het gelijkgesteld en de iM1836 mag in zijn huidige vorm niet meer geproduceerd, geadverteerd of verkocht worden. Niet dat we ooit iemand zijn tegengekomen die een werkende Polaroid iM1836 heeft mogen vasthouden, de enige afbeeldingen die we kunnen vinden op het internet zijn van de niet of half functionerende prototypes tijdens beurzen.

Polaroid versus Nikon
De gelijkenissen zijn niet te missen (voor de duidelijkeheid, de Nikon J1 staat rechts). 

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse