‘Nikon werkt aan 85mm VR DX objectief’

Julian 1030 0
Uit een recent vrijgegeven patent is op te maken dat Nikon mogelijk werkt aan een 85mm VR DX objectief. Ook laat het patent ruimte voor meer speculaties op gebied van cameraontwikkelingen.

Het pdf-bestand met zeer uitgebreide technische informatie is (na registratie) te downloaden via freepatentsonline.com. Het patent werd ingediend op 4 december 2008 en is sinds 28 juli 2009 openbaar. Uit de tekst is niet direct duidelijk wat de specificaties van het objectief zijn. Nik Trajkovski van creativemayhem.com.au maakte een analyse van de data en kwam tot een aantal interessante ontdekkingen.

Zo omschrijft het patent een objectief met vast brandpunt en VR beeldstabilisatie. In de tests wordt gerefereerd aan een brandpunt van 85mm, maar tevens wordt vermeld dat in 35mm equivalent het brandpunt ‘100 tot 135mm’ is. Ook wordt een beeldhoek van 19 graden genoemd; wat exact overeenkomt met een 85mm objectief op een DX-sensor.

In het pdf-bestand zijn ook uitgebreide afbeeldingen van een lensontwerp te zien. Dit wijkt af van de huidige 85mm objectieven in het assortiment van Nikon. Over welk diafragma het vermeende objectief beschikt is niet duidelijk.Het document laat bovendien ruimte voor meer toekomstige Nikonproducten. Het patent beschrijft de camera waarop het objectief gebruikt kan worden. Hierbij wordt zowel een dslr vermeld, als een compactcamera zonder spiegel. Dit zou kunnen duiden op een Micro Four Thirds achtige camera van Nikon. Of Nikon de patenten daadwerkelijk in de praktijk brengt zal de toekomst uit moeten wijzen.