Nikon waarschuwt nu ook voor frauduleuze D4S en D610

Julian 1500 0
Volgens Nikon zijn er camera's in omloop die frauduleus gewijzigd zijn. Eerder waarschuwde de fabrikant al voor D800's die verkocht worden als D800E, nu zijn er nieuwe berichten over de D4 en D7100, die respectievelijk als D4S en D610 worden vermomd.

Eind 2014 bracht Nikon een waarschuwing naar buiten. De fabrikant constateerde toen in het reparatiecentrum dat er door derden frauduleus gewijzigde Nikon-camera's waren verkocht. Toen ging het nog om de D800, die als D800E werd aangeboden. Op het naamplaatje na verschillen die camera's niet wat uiterlijk betreft, dus het frauduleus aanbieden van een D800 als een duurdere D800E is een relatief koud kunstje.

Nu heeft Nikon een nieuwe waarschuwing uitgegeven waaruit blijkt dat er met meer Nikon-camera's gefraudeerd wordt. Zo heeft Nikon D4S-camera's ontdekt die in feite een D4 zijn en maakt de fabrikant melding van D7100's die als Nikon D610 zijn vermomd.

Het is onbekend is hoeverre het uiterlijk van de frauduleuze camera's gewijzigd is. De behuizing van de Nikon D4S is iets aangepast ten opzichte van de D4, dus kenners zouden een D4 met naamplaatje van een D4S wel moeten kunnen onderscheiden.

Zeker de transformatie van Nikon D7100 naar Nikon D610 is opvallend. De behuizingen van deze camera's zijn verre van identiek, laat staan de sensor. Volgens het bericht van Nikon, dat internationaal is uitgegeven, zijn er D7100-exemplaren gesignaleerd waarvan 'het naamplaatje en/of andere kenmerkende onderdelen zijn vervangen door die van een D610.'

Nikon D610 vs D7100

Mocht je opeens gaan twijfelen aan je eigen camera, dan is het overigens eenvoudig te controleren of je wel echt het juiste model hebt. De software van de camera's kan niet worden aangepast, dus op het lcd kun je altijd direct zien met welk toestel je te maken hebt.

Het is niet bekend hoe groot het probleem met frauduleuze camera's is. We achten de kans dat je hier een frauduleuze camera tegen het lijf loopt nihil. Mocht je echter een (te) scherpe aanbieding tegenkomen in een exotische webshop uit verre oorden, dan is het echter raadzaam om goed uit te kijken.