Nikon vervangt Capture NX 2 voor gratis Capture NX-D, zonder lokale bewerkingen

Julian 17073 4
Nikon trekt de stekker uit Capture NX 2. Het raw-bewerkingspakket krijgt een naamsverandering en wordt voortaan gratis aangeboden. Het nieuwe Capture NX-D verliest de mogelijkheid om van U points voor lokale bewerkingen gebruik te maken. Dat heeft te maken met de overname van Nik Software door Google.

Nikon Capture NX was jaren een betaald pakket voor raw-bewerking van Nikon-bestanden. De software kwam tot stand in samenwerking met Nik Software. Dat bedrijf werd in 2012 overgenomen door Google (vermoedelijk vanwege de populaire mobiele app Snapseed) en dat betekent het einde van de Capture NX-serie zoals we die nu kennen.

Nikon Capture NX-D

Nikon Capture NX-D

Nikon blijft een raw-converter uitbrengen, maar deze gaat verder onder een nieuwe vlag: Capture NX-D. Het nieuwe pakket is per direct uit te proberen, de camerafabrikant is gestart met een publieke beta. Je kunt het softwarepakket hier downloaden, voor Windows en Mac.

Nikon Capture NX maakte gebruik van de U point-technologie van Nik Software waarmee lokale bewerkingen uit te voeren zijn. In het nieuwe Capture NX-D is deze functie verdwenen. De samenwerking tussen het voormalige Nik Software en Nikon lijkt daarmee van de baan.

Het goede nieuws is dat het pakket voortaan gratis is. Een volledige versie van Nikon Capture NX 2  kost momenteel 203 euro.

Nikon Capture NX-D

Capture NX 2 wordt nu nog aangeboden door Nikon, maar de ondersteuning voor het pakket zal worden stopgezet zodra de definitieve versie van Capture NX-D beschikbaar is. Vanaf dat moment zal Nikon geen ondersteuning voor nieuwe camera's meer toevoegen aan Capture NX 2. Huidige gebruikers van het pakket zullen op de hoogte worden gebracht wanneer het zover is.

afbeelding van rob van willigen

Eergisteren gedownload en er een aantal foto.s mee bewerkt werkt heel prettig en secuur het lijkt erg op mijn eerder gebruikte programma silkypix waar ik ook erg tevreden mee was en nog steeds ben maar sinds ik een nieuwe nikon 7100 heb aangeschaft was silkypix helaas niet uitgerust met een plugin voor deze camera dus dit nieuwe programma is voor mij een een uitkomst en het scheelt weer 180 euro of meer !nikon bedankt !!!

afbeelding van Ronald van den Broek

Als verwent gebruiker van capture NX2 kan ik zeggen dat deze overname waardeloos is. Ik heb de D750 gekocht en capture NX2 krijgt hiervoor geen update meer. Capture NX-D werkt niet goed op de iMac, loopt steeds vast, en de intergrtie met View NX2 werkt ook niet. Capture NX-D op een windows PC geprobeerd maar de bewerking van de raa opname van de D750 loopt ook hier regelmatig vast.

afbeelding van Axel Meckenfeld

Goed dat Capture gratis is geworden, ondanks het feit dat ik zelf Capture NX2 een paar jaar geleden gekocht heb.

afbeelding van Marc01

Kan iemand mij vertellen hoe ik met dit programma een watermerk toevoeg?