Nikon verkoopt minder objectieven dan verwacht

Nikon verkoopt minder objectieven dan verwacht

PieterMolenaar 1383 0
Nikon heeft haar cijfers over het eerste half jaar bekendgemaakt. Zowel de omzet als de operationele winst daalden bij de Imaging Products-divisie, al was de daling van die laatste minder dan verwacht. De verkoop van lithografiesystemen compenseert de mindere cijfers van de cameradivisie.

Ten opzichte van de eerste helft van Nikons vorige boekjaar, dat eind maart eindigt, daalde de omzet met ongeveer 5 procent naar 263,6 miljard yen en de operationele winst met 12 procent naar 24,2 miljard yen, omgerekend respectievelijk 1,95 miljard euro en 179 miljoen euro. Als pluspunt moet worden opgemerkt dat de operationele winst licht hoger uitviel dan de vorige prognose van Nikon.

D750 en Coolpix P900 doen het goed

Over de gehele linie werden minder cameras en objectieven verkocht. Vooral de daling bij de objectievenverkoop is opvallend. In plaats van de verwachte 2,95 miljoen stuks, verkocht Nikon 'slechts' 2,82 miljoen objectieven. Een jaar eerder was dat nog 3,09 miljoen stuks. De verkoop van compactcameras daalde net als bij Canon en Sony sterk, maar niet zo dramatisch als het verwachte aantal. 

Wel spreekt Nikon van een stijgende lijn bij de verkoop van de D750- en D7200-spiegelreflexcameras. Ook bleek de Coolpix P900, met extreem groot zoombereik, een doorslaand succes te zijn bij consumenten.

Lithografie

Nikon profiteerde van de sterk gestegen verkoop van lithografiesystemen voor de productie van computerchips en flat panel displays. Dat zorgde ervoor dat de omzet en operationele winst voor alle divisies samen in de plus eindigden.

Verbetering in zicht?

Hoewel de markt voor cameras als geheel nog steeds krimpt, verwacht Nikon dat de verkoop van cameras met verwisselbaar objectief in rustiger vaarwater komt. Voor het hele boekjaar, dat eind maart 2016 eindigt, houdt Nikon voor haar Imaging Products-divisie vast aan de eerdere omzetprogose. Wel stelt de fabrikant haar verwachtingen voor de operationele winst naar boven bij.