'Nikon verhoogt 1 januari prijzen objectieven tot 30 procent'

'Nikon verhoogt 1 januari prijzen objectieven tot 30 procent'

PieterMolenaar 7442 7
Volgens NikonRumors gaat Nikon vanaf 1 januari 2016 de prijzen van objectieven substantieel verhogen. Het betreft de prijzen die Nikon rekent aan winkeliers en retailers. De verhoging voor de objectieven varieert van 5,7 procent voor Nikkor 70-300mm G ED VR tot bijna 30 procent voor de Nikkor AF-S 50mm f/1,4G.

Update 25-11-2015 Nikon Nederland heeft de prijsverhoging per 1 januari 2016 van zijn objectieven tegenover DIGIFOTO Pro bevestigd. Het betreft een verhoging van de prijzen die het rekent aan retailers. Nikon Nederland doet geen uitspraken over specifieke prijsverhogingen voor consumenten, aangezien de 'dealers zelf hun verkoopprijzen bepalen'.  

Vorige week berichtte NikonRumors al over een mogelijke prijsverhoging van Nikkor-objectieven, maar kon toen nog niet zeggen of een dergelijke verhoging ook voor de rest van Europa zou gelden. De geruchtensite heeft nu gedetailleerde prijsinformatie ontvangen die de prijsverhoging voor heel Europa zou bevestigen.

Prijsstijgingen

In de lijst met groothandelsprijzen van NikonRumors staan 32 items, waaronder 29 Nikkor-objectieven, een D750-kit met objectief en twee teleconverteres. Van vijf objectieven wordt de prijs met 6 tot 10 procent verhoogd, bij zeven objectieven komt de verhoging uit op 10 tot 15 procent, acht objectieven worden met 15 tot 20 procent in prijs verhoogd, terwijl hetzelfde aantal met 20 tot 30 procent een prijsverhoging tegemoet kan zien.Uitschieter is de Nikkor AF-S 50mm f/1,4G die 29,41 procent in prijs stijgt, terwijl het duurste objectief in deze lijst, de AF-S 80-400mm G ED VR, 7,42 procent in prijs verhoogd wordt.

Valutakoersen

De prijsstijging is mogelijk een gevolg van gewijzigde valutakoersen. Uit de laatste halfjaarcijfers van Nikons huidige boekjaar, dat op 31 maart 2016 eindigt, blijkt dat het Japanse bedrijf minder objectieven heeft verkocht dan verwacht. Ook is de waarde van de euro ten opzichte van de yen dit jaar gedaald, en verwacht Nikon dat deze voor de tweede helft van zijn boekjaar verder te dalen. Mogelijk verhoogt Nikon de prijzen van zijn objectieven om deze koersverliezen te compenseren.

afbeelding van Chris hartog

Jammer, zo wordt langzamerhand een kwaliteits produkt onbetaalbaar voor de hobbyist.

afbeelding van KG

Inderdaad jammer, en ik weet het niet ik zou zeggen wie nu twijfelt over een nieuwe aankoop, gaat door de prijsstijging toch niet sneller geneigd zijn om een nieuw objectief van Nikon zelf aan te schaffen..

afbeelding van TonHermans

Op naar de Sigma en de Tamron, die zijn vaak beter en goedkoper, voor mij zet Nikon hiermee de deur open voor deze bedrijven.

afbeelding van Ruud Geerts

Tja, dan zullen het in de toekomst Sigma en Tamron objectieven worden.

afbeelding van Marco de Boer

Als Nikon dit doet, gaan andere bedrijven die hun fabricage in Japan doen ook volgen.

afbeelding van Matthijs Bettman

Waar kan ik de complete lijst vinden?

afbeelding van Christ

Een tweedehands 70-200 vrii kost nu hetzelfde (of meer) als een nieuwe paar jaar terug. Gaat nergens meer over.