Heel veel Breaking News!

Nikon stopt met raw, Canon EOS 1D W, Panasonic stopt met m43, Sony A91 en A9 en nog veel meer

Julian 5736 7
De fotowereld staat in rep en roer. Vandaag is er veel schokkend nieuws te melden. Nikon stopt met raw, Canon komt met de gecamoufleerde EOS W voor wildlifefotografie en de EOS Smart 1 telefoon. Een overzicht van het nieuws van de dag.

Niet vaak kunnen we zoveel nieuws melden op één dag. Alle merken op fotografiegebied blijken echter deze dag te hebben uitgekozen om spannend nieuws te melden. Omdat we het niet allemaal bij kunnen houden zetten we het op een rij in een overzicht:

Nokia 3310 met 41-megapixelcamera

Nokia geeft haar klassieker 3310 een flinke update. Het nieuwe toestel oogt exact gelijk aan het welbekende koelkastmodel uit de jaren negentig van de vorige eeuw, maar nieuw is de toevoeging van Windows Phone en een 41-megapixelcameramodule, die we kennen uit de Nokia Lumia 1020.

Nokia 3310

Canon introduceert gecamoufleerde EOS 1D W

Canon komt met dé spiegelreflex voor wildlifefotografie. De Canon EOS 1D W is voorzien van een fraaie camouflageprint en moet je zo in staat stellen om in het geniep foto's te maken van allerlei wilde beesten.

Canon EOS 1D W

De EOS 1D W is voorzien van 61 autofocuspunten, een nieuwe 39,9-megapixelsensor die bijna net zo groot is als een fullframe-chip. Het iso-bereik loopt tot 204.800 en je kunt scherpstellen met Dual Pixel CMOS AF II. Naast de camera kondigt Canon ook de ontwikkeling aan van de EF 200-600mm f/4 L W IS USM/STM. Lees het volledige persbericht hier.

Canon EOS 1D W

Nikon stopt met raw in goedkopere dslr's

Fotograferen in raw is nogal een gedoe. Enorme bestanden en je moet ook nog eens software aanschaffen en uren besteden om al je foto's te 'ontwikkelen', waren we daar niet eindelijk vanaf na het analoge tijdperk?

Nikon ziet dat nu in en stopt met raw op al haar dslr's die onder de D610 in het assortiment geplaatst zijn. Alleen de topmodellen zoals de Nikon D800 en D4S zullen nog over een raw-functie beschikken, voor de ouderwetse fotografen die niet inzien dat het fotograferen in jpg met leuke kleurfiltertjes eigenlijk veel beter is.

Canon komt met EOS Smart 1

Met de EOS M wist Canon geen potten te breken. Er zal flink wat moeten gebeuren om de teruglopende inkomsten uit de markt voor compactcamera's op te vangen. Canon kiest voor het maken van een eigen smartphone: de EOS Smart 1. Er komen twéé varianten, een exemplaar met 1-inchsensor en 20 megapixels (Sony-sensor?) en vast objectief van 35mm equivalent. Ook komt er een versie met zoom, dit 3x-zoomobjectief maakt gebruik van vloeibare lenzen. Deze versie wordt gecombineerd met een 10-megapixel 1/1.7-inchsensor.

Canon EOS Smart 1

Panasonic stopt met micro four thirds

Panasonic gaat stoppen met het maken van micro four thirds-camera's. Alleen de GH4 zal nog uitgebracht worden en de huidige voorraden worden opgemaakt voordat de stekker definitief uit het systeem gehaald wordt. De drastische stap zou het resultaat zijn van flinke reorganisaties binnen het bedrijf, een groot deel van de cameradivisie zou verplaatst worden naar de mobiele divisie. Meer informatie vind je hier.

Sony A91 en A9 met Foveon-sensor komen op 1 mei

Over precies één maand zal Sony de A91 en A9 introduceren. Beiden zijn voorzien van een Foveonsensor, bestaande uit drie lagen van 18 megapixels. Dat maakt een totaal van maar liefst 54 megapixels. De Sony A91 krijgt een A-mount, de A9 een E-vatting. De sensor beschikt over 345 fasedetectiepunten, die 97 procent van het beeld beslaan.

Beide camera's zullen erg vergelijkbaar zijn, maar de A91 krijgt een gestabiliseerde sensor. Ook is het de eerste camera met A-vatting die niet over een halfdoorzichtige spiegel beschikt, maar compleet spiegelloos zal zijn.

Foveon

Eizo komt met 'weatherproof' monitor

Veel fabrikanten hebben camera's in het assortiment die tegen een spatje water, stof en vrieskou kunnen. Voor de extreme gamer komt Eizo nu met een beeldscherm dat tegen de natuurelementen is beschermd. We hopen dat Eizo ook met varianten in de ColorEdge-serie komt, bijvoorbeeld voor dakloze fanatieke beeldbewerkers die ook bij slecht weer door willen werken.

Eizo Weatherproof

Sigma Mood Recovery App

Sigma Benelux introduceert de revolutionaire Mood Recovery App. Slechte foto's behoren daarmee tot het verleden. Het enige wat je moet doen is je stemming selecteren en de app zorgt ervoor dat alles helemaal goed komt. Beginnende fotografen worden zo een hoop zorgen uit handen genomen. De app komt voor iOS en Android-smartphones op de markt.

Sigma Mood Recovery App

Billingham komt met Safari-tas

Fabrikant van luxe cameratassen Billingham, komt op de dag dat Canon de EOS 1D W introduceert met een tas die er perfect bijpast. De Billingham 'Safari' is voorzien van een zebraprint, zodat je nauwelijks opvalt op de hoogvlaktes in Kenia.

Billingham Safari

Het is bijzonder opvallend dat zoveel fabrikanten vandaag opeens dergelijk baanbrekend nieuws aankondigen. Hoe zou dat toch komen... ;-)

afbeelding van Peter D te R

Hmm, wat is het ook al weer voor dag vandaag?

afbeelding van Jo

Wees blij en hoop dat het echt is,
eindelijk vernieuwing van canon:Camouflage kleuren!

afbeelding van 1 April

Canoflage?

afbeelding van Henri

Tja, 1 april is altijd een dag met veel "reuring".....

afbeelding van hanskoot@livophex.com

ik vind de mood recovery app wel briljant. Precies wat ik soms nodig heb :-)

afbeelding van Daan van Oosten

Ik het bericht over Panasonic op 43rumors staat duidelijk dat het een 1 aprilgrap is.

afbeelding van Anonymous

HAHHAHA Canon een 39 megapixel...