Nikon stelt winstverwachting fors naar beneden bij

Nikon stelt winstverwachting fors naar beneden bij

jesse kraal 3886 2
Het derde financiële kwartaal van Nikon, dat eind maart afloopt, lijkt uit te draaien op een teleurstelling. De winstverwachting is fors teruggeschroefd, al worden er nog steeds zwarte cijfers geschreven. Oorzaken zijn volgens Nikon zwakke economieën en een te grote voorraad.

De verwachtingen voor de winstcijfers over het derde kwartaal, dat eind maart afloopt, zijn met 38 procent naar beneden bijgesteld. Ook de verkoopcijfers vallen naar verwachting iets lager uit.

Chinese markt en te grote voorraden

Nikon wijt de verwachte winstdaling (er wordt netto nog steeds zo'n 400 miljoen dollar verdiend) aan een minder sterk stijgende Chinese markt en extra reserves die zijn opgebouwd om tekorten tijdens een eventuele overstroming te voorkomen.

Vorig jaar hadden camerafabrikanten fors te lijden onder de gevolgen van overstromingen in Thailand, waar veel camera's en objectieven worden geproduceerd. Doordat het bedrijf nu met een (te) grote voorraad camera's opgescheept zit, worden deze voor lagere prijzen in de markt gezet. Die lagere prijzen gaan ten koste van de winstmarge.

Dat zie je dan ook terug in de verwachtingen voor de absolute aantallen die Nikon denkt weg te zetten. Deze nemen eveneens iets af, al is de daling veel minder sterk dan die van de winstcijfers. In plaats van 7.100.000 camera's met verwisselbare objectieven verwacht Nikon er 7.000.000 te verkopen en ook de verkoop van objectieven valt naar verwachting 'slechts' twee procent lager uit.

Nikon

Thom Hogan

Volgens Thom Hogan, Nikon-goeroe sinds jaar en dag, ontbreekt het Nikon vooral aan nieuwe modellen in het middensegment. Daarmee doelt hij vooral op het uitblijven van een opvolger voor de D300s, maar ook de D7000 is volgens hem aan vervanging toe. Overigens lijkt dat sowieso een moeilijk segment, want ook eeuwige concurrent Canon is wel toe aan opvolgers voor de 60D en 7D.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van robcctje

Dan word het toch eens tijd voor een opvolger van de D300

Gr Rob

afbeelding van Marco M

Die was er al: De D300s ;o)