Nikon Shooting Tour: Presentatie en Nikon-ambassadeurs

Julian 1798 0
Maandag zijn we gearriveerd in Lissabon voor de Nikon Coolpix A en D7100 Shooting Tour. Journalisten uit heel Europa zijn aanwezig om de camera's in de praktijk te testen. Voordat we aan de slag gaan geven een Japanse topman van Nikon en twee bekende fotografen een interessante presentatie.

Zowel de Nikon D7100 als de Coolpix A zijn enige tijd terug al geïntroduceerd. In plaats van nog eens het hele verhaal over de twee nieuwe camera's te vertellen, kiest Nikon ervoor om wat dieper in te gaan op de achtergrond van de camera's en op het gebruik ervan.

SasagakiNobuaki Sasagaki

Eerst verschijnt Nobuaki Sasagaki op het podium. Hij is Nikon's General Manager for Marketing en is overgevlogen uit Tokio. Sasagaki begint met een korte terugblik op de afgelopen jaren. 2011 was een jaar met veel problemen: de aardbeving en tsunami en Japan en overstromingen in Thailand zorgden voor grote problemen.

2012 was een jaar van 'wederopstandig'. Nikon bracht de D4, D800(E), D600, D3200 en D5200 op de markt en heeft daarmee vrijwel de hele line-up vernieuwd. Begin dit jaar kwamen daar de Coolpix A en D7100 nog bij. Met name die laatste is een belangrijke camera voor Nikon. De voorganger, de Nikon D7000, ging als warme broodjes over de toonbank.

'Nieuwe camera's in de herfst'

Naast de D7100 en Coolpix A kunnen we dit jaar meer nieuws van Nikon verwachten. Sasagaki vermeldt kort dat er in de herfst van dit jaar nieuwe camera's zullen verschijnen. Waar het om gaat, daar doet de Japanse topman geen uitspraken over. Zou er dan toch nog een Nikon D400 verschijnen of een D4x?

Ontwikkeling

Over de ontwikkeling van de Coolpix A trekt Nobuaki Sasagaki een klein boekje open. Hij laat zien dat de camera al in augustus 2010 in schetsvorm bestond. De A was toen wel een stukje groter. Sasagaki zegt het project toen bijna opgegeven te hebben, de camera moest veel kleiner worden.
De ontwikkelaars zijn hard aan de slag gegaan. In 2011 stond de camera in een wat verder gevorderd stadium op papier en het uiteindelijke product, de Coolpix A, is een stuk kleiner geworden dan de eerste schets.

Nikon Coolpix A

Philip Poupin

Vervolgens wordt Philip Poupin op het podium geroepen. Deze Franse conflictfotograaf is in vrijwel elk conflict dat je je kunt bedenken wel aanwezig geweest. Van Afghanistan tot Kenia tot Syrië en alles daartussen. Poupin vertelt een interessant verhaal over zijn werk en zijn eerste ervaringen met de Nikon Coolpix A. Hij gebruikt de camera om onopvallend te werk te gaan en laat beelden zien die hij in Lissabon geschoten heeft. Eerste de toeristische plaatjes, daarna bijna 'undercoverachtige' foto's die hij maakte in een buitenwijk waar criminaliteit en geweld aan de orde van de dag zijn. We komen later uitgebreid terug op het werk en de foto's van Poupin.

Pupin


Jan Vermeer

De Nederlandse natuurfotograaf Jan Vermeer fotografeert al sinds jaar en dag met Nikon, sinds kort is hij ook Nikon-ambassadeur. In Lissabon vertegenwoordigt hij de D7100, met de 51 focuspunten en de 1,3x cropmodus ideaal voor natuurfotografie, dus de camera lijkt wel aan Jan besteed.

Jan Vermeer

Dat blijkt ook zo te zijn. Hij laat beelden zien gemaakt met de D7100 en de nieuwe 80-400mm VR II. Jan is enthousiast over het objectief, je kunt goed uit de hand werken - zonder statief - en dat geeft je veel vrijheid met het maken van je compositie, vertelt de fotograaf. Ook Jan Vermeer zullen we tijdens de Shooting Tour uitgebreid spreken.

Vragen aan de fotografen?

Vragen aan Jan Vermeer of Philip Poupin? Wij kunnen ze de komende dagen voor je stellen. Dus brand los, geef een reactie, stuur een mailtje of zet iets op Facebook, dan gaan wij er voor je achteraan! 

Via Facebook blijf je ook op de hoogte van onze avonturen tijdens de Shooting Tour. Vanmiddag reizen we af naar Sintra, met de D7100 en Coolpix A, om de nodige testfoto's te schieten. We hopen deze tegen het einde van de middag te kunnen publiceren.