Nikon, SanDisk en Sony willen CompactFlash verbeteren

Julian 479 0
Nikon, Sony en Sandisk hebben samen een set specificaties ontwikkeld voor een nieuwe, verbeterde CompactFlash-geheugenkaart. De fabrikanten lijken daarmee voorbij te willen gaan aan de CFast-standaard.

Om de CompactFlash-kaart te verbeteren stellen de bedrijven voor de PCI Express-interface te gebruiken. Dat moet een theoretische maximale opslagcapaciteit van meer dan 2TB en snelheid van 500MB/s mogelijk maken. De huidige CompactFlash-kaarten zijn begrensd op 167MB/s vanwege de PATA-interface.

Nikon, Sony en Sandisk hebben hun plannen voorgelegd aan de CompactFlash Association (CFA). Deze kan de verbeterde specificaties eventueel vastleggen als nieuwe standaard.

CFast

Het nieuws lijkt opvallend, gezien de CFA in 2008 al een nieuwe verbeterde standaard naar buiten bracht: CFast gebaseerd op de SATA-interface met theoretische doorvoersnelheid van 375MB/s. Ondanks dat zowel Canon als Nikon betrokken waren bij het vaststellen van deze standaard en er al diverse CFast-kaarten op de markt zijn, blijven camera's die er mee overweg kunnen achterwege.