Nikon reageert op stofproblemen D600

Julian 27242 12
Nadat de Nikon D600 in de winkels lag, klaagden sommige gebruikers over stofjes op de sensor. Geen onbekend probleem bij spiegelreflexcamera's, maar de D600 zou er overmatig last van hebben. Nikon heeft nu een officiële reactie gegeven.

Hoewel het stofprobleem van de Nikon D600 in oktober 2012 al gerapporteerd werd, bleef het lang stil bij Nikon. Nu is de fabrikant overstag gegaan en is er een officiële reactie te lezen op de website.

Een oorzaak van het probleem geeft Nikon niet aan. D600-bezitters worden aangeraden het hoofdstuk 'Beeldsensor reinigen' in de handleiding te lezen. Mocht je nog steeds problemen ondervinden, dan kun je contact opnemen met het Nikon-servicecenter. Je camera wordt dan onderzocht en indien nodig hersteld.

De mededeling op de Nikon-website:

Bedankt dat u voor Nikon hebt gekozen voor al uw behoeften op fotografisch gebied.

Enkele gebruikers hebben aangegeven dat er meerdere korrelachtige stofvlekken verschijnen op afbeeldingen die met de Nikon D600 digitale spiegelreflexcamera zijn vastgelegd. Deze korrelachtige stofvlekken zijn weerkaatsingen van stof dat door het gebruik in de camera ontstaat of stofdeeltjes van buiten die hun weg naar de binnenkant van de camera hebben gevonden, waardoor één van beide of beide op het laagdoorlaatfilter van de camera is terechtgekomen.

De structuur en het concept van digitale spiegelreflexcamera's maken het volledig elimineren van alle stofvlekken erg moeilijk. Wij hebben ontdekt dat deze stofvlekken in zeldzame gevallen mogelijk zichtbaar in beelden worden weerkaatst. Daarom stelt Nikon gebruikers van de D600 op de hoogte van een service om dit probleem te verminderen.

Oplossing

Als eerste stap moet u het advies uit de gebruikshandleiding (de pagina's 301-305) met betrekking tot de functie 'Beeldsensor reinigen' en de handmatige reiniging met een blaasbalg opvolgen. Als deze maatregelen niet alle stofdeeltjes verwijderen en u nog steeds problemen ondervindt, neemt u contact op met het dichtstbijzijnde Nikon-servicecenter. Zij zullen uw camera innemen, grondig onderzoeken en indien nodig herstellen.

Wij wensen u veel plezier met uw Nikon D600.

afbeelding van Kamstra

Het lijkt wel alsof Nikon steeds onzorgvuldiger omgaat met camera's maken. Niet om te klagen. Zelf ben ik super tevreden met de producten. Maar je zou bijna niet gelijk de nieuwe camera's kopen omdat je niet weet of er iets aan zal mankeren.

afbeelding van geen naam

Datzelfde geld voor mij, als Nikon gebruiker neig ik steeds vaker naar Canon. alhoewel ze soms iets achter lopen, hebben ze hun producten veel beter voor elkaar. Dat zal vast ook wel de reden zijn. Voorlopig blijf ik bij Nikon, maar voor hoe lang....

afbeelding van Arnold van Wijk

Als Canon gebruiker kan ik melden dat ook dit merk te kampen heeft met matige QC. Nu zijn ze er weer achter dat de AF van de 5D3 en 1DX traag werkt icm met het AF hulplicht op de flitser, de 5D mark III had een lichtlek via de LCD welke de sluitertijd kon beinvloeden, de 5D mark II had destijds last van het "black dot" probleem en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ze worden echter allemaal wel gefixed middels firmware of fysiek herstel.

In dat opzicht vind ik de aangedragen oplossing van Nikon in deze zaak wel wat magertjes. Je kunt het niet afdoen met "lees de gebruiksaanwijzing maar door" als je weet dat je een probleem hebt dat erger is dan bij andere modellen. Blijkbaar deugt er dus iets niet in het ontwerp en moet je het oplossen.

Datzelfde geldt voor het groende scherm van de D800. Hoe fraai deze camera verder ook is, was dit een no-go voor mij de overstap te maken. Ik moet kunnen vertrouwen op het LCD en in dat opzicht is het scherm van de 5D mark III onovertroffen. Accurate kleuren, haarscherp en helder (ook in zonlicht).

Zo heeft elk merk dus wel wat en is het gras aan de andere kant altijd groener.

afbeelding van Kamstra

Maar waarom krijg ik de indruk dat Pentax en Fujifilm bijvoorbeeld veel minder deze problemen hebben? Minder grote massa productie?

afbeelding van Pipo de Clown

Tja dit soort praktijken kun je verwachten van Nikon. Merk is flink aan het aftakelen.

afbeelding van Anonymous

Als je niets zinnigs te melden hebt kun je beter niets melden!

afbeelding van Piet Bakker

Zo onzinnig is het ook weer niet, Ik zoek een vervanging voor mijn S5Pro, de D800 komt niet in aanmerking, 36 MB en heel veel geld, dat betekent ook een nieuwe computer. De D600, bewezen kommer en kwel met de sensor, Nikon reageert niet professioneel op dat euvel. De D700 een prima camera,niet nieuw meer te krijgen. De D7000 kwam gister uit, vandaag de D7100. Ik zit in een spagaat, wachten op de vervanging van de D300S, of overgaan op de Xpro1, de X100S met 16MB geeft uitstekende resultaten. Concreet, Nikon moet aan de bak om de naam Nikon waardig te houden.

afbeelding van hoppa

hier geen problemen met de D600... sterker nog het is een monster van een camera met prachtige foto's voor 1500 euries... een hele hoop camera voor dat geld... waarom zou je nog voor die 800 gaan? vind de bestanden van de 600 al bijna te groot...

afbeelding van Paul Lefevere

Ik heb op dit ogenblik met mijn D600 zo'n 18000 klikjes gemaakt. In die tijd ben ik inderdaad één keer binnen geweest met de camera voor de sensorreiniging. Ik heb dan meteen ook een setje aangekocht voor het reinigen van de sensor. Voor het droog kuisen heb ik voor de VisibleDust Arctic Butterfly 724 gekozen, voor het onderhoud met reinigingsvloeistof zou ik de Sensor Swab Chip Cleaner gebruiken. Tot op heden heb ik het laatste nog niet nodig gehad, omdat alles op te lossen valt met het statisch op te laden borsteltje. Dit is één minuutje werk alvorens een hele week met een gerust gemoed aan de slag te gaan. Wat is dan het probleem? Voor ik op reis vertrek zorg ik er ook voor dat mijn wagen klaar is voor een trip naar het zuiden. En dan moet ik mijn auto meer dan één minuutje missen...

afbeelding van Fred Gerards

De D700 is wel degelijk nog nieuw te krijgen. Bel Kamera Expresse maar.

afbeelding van rvb

stofellende heb ik al zolang ik digitaal fotografeer. lijkt wel of niemand hier 1 goede oplossing voor heeft. ik begin het wel goed zat te worden, voor mij geen gefotografeer meer.

afbeelding van Fred Gerards

Wat een onzin. Stof bestond in de analoge tijd ook en er zijn wel degelijk oplossingen voor. Kan nooit een echte reden zijn om te stoppen met fotografie. Luiheid om voor je spullen te zorgen wel.