Nikon presenteert D3000 - instap-dslr met fotografiehulp

Raymond 1593 0
Nikon presenteert vandaag officieel de D3000 spiegelreflexcamera. De 10.2-megapixel dslr volgt de D60 op en richt zich speciaal op beginners. Opvallendste eigenschappen zijn de fotografie-hulpstand en het verbeterde scherpstelmechanisme.

In de Guide Mode krijgt de gebruiker tijdens het fotograferen aanwijzingen en hulp bij het aanpassen van de camerainstellingen. De camera 'ziet' wat de omstandigheden zijn en adviseert de beginnende fotograaf over de camerainstellingen.

Ook de menu's van de D3000 zijn toegespitst op beginners, met extra duidelijke menuitems en een gebruikersvriendelijke indeling. Nikon maakt gebruik van beeldsymbolen en assist images in plaats van tekst, om de functionaliteit voor beginnende fotografen te verduidelijken.

Technisch gezien lijkt de camera in veel opzichten op de Nikon D60. De camera beschikt over een 10.2-megapixel DX-formaat CCD-sensor. Ook een antistofsysteem is aanwezig. Het maakt gebruik van Nikons Airflow Control System, aangevuld door een trillende sensor wanneer je de camera in- of uitschakelt. De EXPEED-processor neemt de beeldverwerking voor zijn rekening. De D3000 beschikt over Active D-Lighting-voor het opschroeven van het dynamisch bereik in contrastrijke situaties.

Scherpstellen

Het aantal focuspunten is met 11 stuks wel flink gestegen ten opzichte van de D60, die het met 3 moet doen. De Nikon D3000 beschikt over vier verschillende autofocusstanden. Automatisch scherpstellen kan via  onder andere single-point AF, voor het scherpstellen op statische objecten. Met dynamic-area AF kun je scherpstellen op bewegende onderwerpen. In Auto Area AF-modus kiest de camera zelf de beste scherpstelmethode en met 3D-tracking AF behoud je focus op je onderwerp als je de compositie verandert na het scherpstellen.


Het LCD-scherm meet 3 inch en beschkt over 230.000 pixels. Live View ontbreekt. De camera schiet drie beelden per seconde in 'burst mode'. De foto's worden opgeslagen op een SD(HC)-kaartje.

De D3000 kent een aantal beeldbewerkingsopties in de camera, waaronder de nieuwe 'Miniature Mode'. Hiermee kun je onderwerpen op je foto's een miniatuureffect geven, vergelijkbaar met het shift-effect van tilt/shiftobjectieven.

De D3000 is verkrijgbaar vanaf eind augustus tegen de onderstaande adviesprijzen.

  • D3000 Body: €469 
  • D3000 KIT AF-S DX 18-55 VR: €569 
  • D3000 KIT AF-S DX 18-55 II: €549 
  • D3000 DOUBLE VR ZOOM KIT 18-55VR + 55-200VR: €799 
  • D3000 KIT AF-S DX 18-105 VR: €689


afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond