Nikon patenteert systeem om sensor te verwisselen

jesse kraal 1982 4
Je hebt er vast al eens over gefantaseerd toen de camera waar je enkele jaren geleden dik voor betaald hebt werd weggeblazen door opvolgers met betere ruisprestaties en een hoger dynamisch bereik: een verwisselbare sensor. Een patent van Nikon toont zo'n systeem, maar of het werkelijkheid wordt is de grote vraag.

Dat gedoe met filmpjes wisselen, vastzitten aan 24 of 36 foto's met dezelfde gevoeligheid, de kosten voor het ontwikkelen van film, er zijn best een hoop redenen om blij te zijn dat de digitale camera zijn intrede heeft gedaan. Toch is er ook een nadeel. Een Nikon F2 maakt net zulke mooie foto's als de veel latere Nikon F6, als je maar hetzelfde soort rolletje gebruikt. De kwaliteit van de Nikon D1 is echter niet te vergelijken met die van de D4. Grote schuldige is de sensor. Koop je een camera, dan moet je het doen met de beeldchip die er in zit.

Nikon patenteert een oplossing voor dat probleem,  waar we ongetwijfeld allemaal al wel eens aan gedacht hebben: een verwisselbare sensor. In het patent, gevonden door nikonrumors.com, zien we hoe je de Nikon-camera aan de achterzijde kunt openklappen en je de sensor vanaf de achterkant kunt verwisselen. Of je de beeldprocessor ook kunt upgraden, vermeldt het patent niet.

Nikon verwisselbare sensor
Via een deurtje aan de achterzijde kun je de sensormodule uitnemen en een nieuwe plaatsen.

Modulaire camera

Overigens zijn er behalve de sensor en de processor nog meer onderdelen die verouderen. Zo zijn bijvoorbeeld de autofocus- en de lichtmeetsensoren ook aan ontwikkeling overhevig. Een volledig modulaire camera zou ideaal zijn, toevallig hebben we daar ook al eens een concept van voorbij zien komen. We hebben echter het vermoeden dat we nog wel even moeten wachten voordat we dergelijke ideeën daadwerkelijk in de winkel gaan tegen komen, als het überhaupt al zo ver komt. Voor fabrikanten is het natuurlijk bijzonder prettig dat we als fotografen elke paar jaar aan een nieuw toestel 'toe zijn'.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Wally

Klinkt als prior art, zoiets dergelijks bestaat al jaren in vorm van de Ricoh GXR...

afbeelding van Julian

Dat is toch echt een heel ander concept. Bij de GXR is de sensor geintegreerd in een module samen met het objectief.

afbeelding van peter w

modulaire camera?
RED, midden formaat, ...

afbeelding van RHBoks

een Nikon met een grotere vatting en compatibel adapter naar de F -mount zou een medium/fullframe modular camera mogelijk maken, waarbij men dus de sensor aanpast en kan upgraden. MX-FX camera met 40x50 sensor of 36x24 sensor. Alles in de geest van de legendarische F en F2.