Nikon patenteert automatische 'focus pulls'

Redactie 1414 0
Uit een recent gepubliceerde patentaanvraag blijkt dat Nikon werkt aan een systeem dat softwarematige focus pulls in de camera mogelijk moet maken. Deze toevoeging moet vloeiend scherpstellen met een spiegelreflex makkelijker maken.

Op Photography Bay wordt een systeem beschreven dat je vooraf twee scherpstelpunten laat kiezen waartussen je wilt schakelen tijdens het filmen. De camera zorgt er vervolgens zelf voor dat de scherpstelling automatisch en soepel van het ene punt op het andere komt te liggen, in de filmwereld ook wel aangeduid als 'focus pull'.

De automatische focus pulls kunnen starten op een door de gebruiker aangegeven moment maar kunnen ook door beweging van het onderwerp worden geactiveerd. Verder moet je volgens het patent de mogelijkheid hebben om de pulls met een vaste snelheid uit te voeren, of met een geleidelijk op- danwel aflopende snelheid, wat zorgt voor een meer natuurlijke uitstraling.

Het patent is sinds 16 juni 2011 in te zien. Nikon diende de aanvraag in op 1 oktober 2010. Of en wanneer we deze functionaliteit terug gaan vinden op een Nikon-camera is nog onbekend.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie