Nikon patenteert 18mm en 20mm f/1.8 voor fullframe

jesse kraal 2318 0
Een 18mm groothoekobjectief voor fullframe met een maximaal diafragma van f/1,8 zagen we nog niet eerder. Nikon lijkt echter te werken aan zo'n objectief, of een 20mm f/1.8. Twee ontwerpen zijn te zien in een gepubliceerd patent. Simpele ontwerpen zijn het allerminst, de 18mm telt maar liefst veertien elementen.

Nikon's wijdste groothoekobjectief met een grotere maximale diafragma-opening dan f/2.8 is momenteel de AF-S 24mm f/1.4G. Daar zou in de toekomst wel eens verandering in kunnen komen als Nikon een 18mm f/1.8 of 20mm f/1.8 gaat uitbrengen. Beide objectieven verschenen op de Japanse Egami-blog, expert in het opduiken van openbaar gemaakte patenten.

Nikon 18mm

Veel glas

Nikon moet aardig wat glas gebruiken om tot een dergelijk extreem ontwerp te komen. De 18mm heeft veertien elementen, de 20mm een nog altijd relatief hoog aantal van twaalf. Beide ontwerpen hebben drie asferische elementen, bij de 18mm komen daar drie ED-elementen bij, de 20mm heeft er daar zelfs vier van.

Mochten de objectieven ooit het productiestadium halen, dan voorspellen we zeer gepeperde prijzen, kijk niet raar op van 2000 euro of (veel) meer.

Sigma 20mm f/1.8

De enige fabrikant die een vergelijkbare groothoek in het assortiment heeft is Sigma. Deze 20mm f/1.8 EX DG Asf. RF heeft een lensontwerp van 13 elementen in 11 groepen en is al sinds 2001 op de markt.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse