Nikon lanceert 1 NIKKOR 32mm f/1.2

Nikon lanceert 1 Nikkor 32mm f/1.2

jesse kraal 3564 15
Terwijl het gros van het Nikon 1-assortiment vooral de consument moet aanspreken, zetten de Japanners nu ook in op het hogere segment. Nu hadden ze natuurlijk al de Nikon 1 V-camera's, daar komt nu een hoogwaardig portretobjectief bij in de vorm van de 1 Nikkor 32mm f/1.2.

Het bereik van de 32mm f/1.2 komt door de cropfactor van 2.7x overeen met zo'n 85mm op fullframe. Een klassiek portretobjectief dus, dat met zijn grote lensopening moet zorgen voor mooie zachte achtergrondonscherpte. Daar wringt overigens ook gelijk de schoen, want hoewel f/1.2 behoorlijk imposant klinkt, kun je de scherptediepte vergelijken met die van een 85mm f/3.2-objectief op een fullframe camera. Uiteraard heb je in het geval van de 1 NIKKOR 32mm f/1.2 wel profijt van de veel kortere sluitertijden die f/1.2 mogelijk maakt. Op de internationale website van Nikon kun je zien wat het effect is van de grote lensopening, bijvoorbeeld in vergelijking met de scherptediepte die met het kitobjectief mogelijk is.

Nikkor 32mm
Zo'n groot objectief op de compacte Nikon 1 J3 ziet er behoorlijk indrukwekkend uit.

Nano Coating en SWM

Op dit Nikon 1-objectief komen we een aantal technieken tegen die we vooralsnog alleen kenden van de dslr-objectieven van het merk. Zo zijn de elementen voorzien van Nikon's Nano Crystal Coating en zorgt een Silent Wave Motor voor snelle en stille autofocus. Het diafragma bestaat uit zeven afgeronde lamellen.

Prijs en beschikbaarheid

Al in oktober 2012 werd de ontwikkeling van dit lichtsterke portretobjectief aangekondigd, nu verschijnt deze dan echt binnenkort in de winkels, 13 juni om precies te zijn. De adviesprijs is wel even slikken, Nikon vraagt 859 euro voor de 1 Nikkor 32mm f/1.2. Je hebt keuze uit een zwarte of zilveren variant.

Nikon 32mm

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

Tja, je vraagt je toch in alle ernst af of dit objectief niet flink aan zijn doel(groep) voorbij schiet: een prijs die niet in verhouding staat tot de prijs van de camera en een kleine sensor in de camera die niet in verhouding staat tot de kwaliteitsmogelijkheden van dit fraaie objectief.

Al met al zal het wel niet Nikon's bestseller worden........

afbeelding van Anonymous

bla bla bla kleine sensor.. Sensor is doorgaans niet de beperkende factor, de lens daarentegen wel!

afbeelding van Anonymous

Nouja beetje wel, ik vind f/3.2 op 85mm echt wel jammer. En die scherptediepte ligt toch echt aan de sensor in dit geval.

En daarnaast, niet eens in het wit ! Ik wil natuurlijk wel een witte lens op mijn witte Nikon 1 :(

afbeelding van Anonymous

Nee hoor, je hebt Diafragma f/1.2 op 32mm.. je scherptediepte blijft f/1.2, hoe de scherpte diepte eruit ziet is een ander verhaal.

De uitspraak die je doet: 32mm f/1.2 is hetzelfde als 85mm f3.2 op 35mm format. Ga maar eens een berekening uitvoeren in een DoF calculator. De scherptediepte is kleiner bij de Nikon 1 combi t.o.v. een D700 icm 85mm op f/3.2

afbeelding van Julian

De scherptediepte blijft f/1.2, maar het blijft ook 32mm. De effectieve dof is toch echt f/3.2 in vergelijking met fullframe.

Hierbij de berekening met DOF-calculator:

Nikon 1, 32mm f/1.2, afstand 3 meter: DOF = 0,23 meter
Nikon D700, 85mm, f/3.2, afstand 3 meter: DOF = 0,23 meter

afbeelding van Anonymous

Nikon 1

Subject distance 5 m

Depth of field
Near limit 4.7 m
Far limit 5.34 m
Total 0.64 m

In front of subject 0.3 m (47%)
Behind subject 0.34 m (53%)

Hyperfocal distance 78.3 m
Circle of confusion 0.011 mm

Nikon D700

Subject distance 5 m

Depth of field
Near limit 4.7 m
Far limit 5.35 m
Total 0.65 m

In front of subject 0.3 m (47%)
Behind subject 0.35 m (53%)

Hyperfocal distance 75.9 m
Circle of confusion 0.03 mm

....

afbeelding van Anonymous

P.S. Effectieve DoF bestaat niet.

afbeelding van Henri

Als het om ruis, maar ook om scherpte gaat én om plastische weergave is het formaat van de sensor beslist wél de beperkende factor.
Anders zouden we in de studio echt niet met die kostbare middenformaatcamera's werken.

Alvorens je bla-di-bla-di-blaad eerst even goed inlezen....

afbeelding van Anonymous

Dan zal die Canon voor je bolus ook wel een beperkende factor zijn.. Sensor techniek van 11 jaar oud.

P.S. Het dynamische bereik van de Nikon 1 scheelt nog geen 1 stop t.o.v. de 5Dmkii en 0.7 stop t.o.v. de 5dmkiii. De kleurdiepte scheelt ongeveer 1 bit..

Alvorens je bla-di-bla-di-blaad moet je eerst even goed inlezen

afbeelding van Anonymous

Jij hebt duidelijk geen praktijkervaring met middenformaatcamera's.......

afbeelding van Anonymous

Dus wel.. Ik maak gebruik van Mamiya 645.. Je weet zelf net zo goed dat het glas veel belangrijker is dan de camera zelf. Een kleine sensor is in de regel minder goed dan een grotere sensor, maar dat betekent niet dat deze combinatie niet in staat is om mooie foto's te maken, en dat betekent ook niet dat Nikon zich moet weerhouden van ontwikkeling op dit systeem.

Het is een beetje flauw om steeds te beginnen over de sensor grootte van dit systeem terwijl dat de meesten niet eens serieus met het systeem gewerkt hebben.

afbeelding van Pieter Molenaar

Dit 32mm f/1,2-objectief is overigens de eerste 1 Nikkor-lens met een focusring...

afbeelding van RH Boks

Het is goed dat Nikon blijft geloven in het gekozen formaat, dat doet olympus ook met zijn 1/4 formaat dus prima

afbeelding van antikip

1/4 is niet het m43 systeem, daar zit een groot vgerschil tussen. Op deze website kan je de verschillen heel mooi en makkelijk vergelijken. http://cameraimagesensor.com/size

afbeelding van Jodokuss

Wat een vliegenvangen en geneuzel. Waar het om gabat is dat hiermee een fantastische en stille set te maken s voor toneel- of concertopnames, stil, snel, heel snel, en lichtsterk.