Nikon komt met oplossing voor 'heldere vlekken' bij D810

Julian 2215 0
Een aantal gebruikers van de nieuwe Nikon D810 heeft opgemerkt dat bij een specifieke instelling en gebruik van lange sluitertijden er heldere vlekken zichtbaar zijn in de foto's. Nikon erkent het probleem en komt met een oplossing.

Het probleem zou zich voordoen wanneer je foto's maakt met een lange belichting in de 1,2x cropmodus. Nikon heeft een servicemededeling gepubliceerd waarin het probleem wordt erkend en een oplossing wordt aangeboden. Nikon biedt haar excuses aan voor het ongemak en belooft alle camera's indien nodig gratis een serviceonderhoudsbeurt te geven.

Serienummer controleren

Heb je een Nikon D810, dan kun je via deze link controleren of je camera 'getroffen' is, door het serienummer in te voeren. Behoort je camera tot de serie waarbij het probleem zich voordoet, dan krijg je aanvullende instructies.

Camera's met een zwarte stip in de statiefaansluiting aan de onderkant van de camera, zoals op onderstaande foto, zijn al door Nikon geïnspecteerd en van aanpassingen voorzien om het probleem te voorkomen.

Nikon D810 met zwarte stip

Oplossing

Nikon lost het probleem op door een firmware-update uit te voeren en 'enkele aanpassingswaarden van de beeldsensor te wijzigen', aldus de servicemededeling. Na dit onderhoud zouden heldere vlekken bij foto's gemaakt in de 1,2x cropmodus, met lange sluitertijd, minder vaak moeten voorkomen.

Nikon stelt echter dat ook na het serviceonderhoud bij foto's gemaakt met sluitertijden langer dan 30 seconden er meer heldere vlekken zichtbaar kunnen zijn dan bij eerdere camera's het geval was. Dit omdat de resolutie en scherpte van de D810 zijn toegenomen, aldus de fabrikant. De heldere vlekken kunnen worden gereduceerd door 'ruisonderdrukking lange tijdopname' te activeren op de camera.