'Nikon komt met fullframe-dslr tussen D610 en D810'

Julian 4931 9
Volgens NikonRumors is de kans groot dat er nog voor de Photokina, die half september van start gaat, een nieuwe Nikon-dslr met fullframe-sensor aangekondigd wordt. Het zou gaan om een nieuw model tussen de D610 en D810.

Tussen de Nikon D610 (1649 euro) en de D810 (3299 euro) zit een behoorlijk gat. Mogelijk komt Nikon met een nieuwe FX-dslr die wat prijs en uitrusting betreft tussen de twee modellen invalt.

Volgens NikonRumors gaat het om een fullframe-dslr met 24-megapixelsensor en Expeed 4-beeldprocessor. De behuizing zou zeer licht worden, waarschijnlijk vergelijkbaar met de Nikon D610, maar mogelijk zelfs lichter. Ten opzichte van de Nikon D610 zou het nieuwe model een kantelbaar lcd en wifi in de behuizing krijgen.

Welke naam Nikon de nieuwe camera geeft is nog niet bekend. Het zou een snelle update van de D610 kunnen zijn, in dat geval zou het om de Nikon D620 kunnen gaan. Als Nikon echt een nieuw model tussen de huidige D610 en D810 stopt, zou je zelfs kunnen denken aan een nieuw model in de 7-serie. Een D700 heeft Nikon al in het assortiment gehad, maar de namen D710 of D750 zijn nog vrij.

De aankondiging zou eind augustus of begin september plaatsvinden, de prijs van de camera zou zo'n 2500 dollar bedragen. Volgens NikonRumors is het 70 procent zeker dat de camera daadwerkelijk komt, al is de zekerheid over de specificaties minder groot.

Waarschijnlijk geen nieuwe Nikon DX-camera

Er wordt al lang gespeculeerd over een nieuwe Nikon DX-camera. In april dook de Nikon D9300 op in het geruchtencircuit. Nieuwe informatie over die camera is er niet, volgens NikonRumors is het niet aannemelijk dat er op korte termijn een Nikon-dslr met aps-c-sensor wordt aangekondigd.

afbeelding van Simon Ruyters

En zo blijven we bezig. Steeds weer uitkijken naar anders, meer, beter! Na een aantal jaren op volle toeren meedraaien in de mallemolen van de foto apparatuur commercie, heb ik mijn rust gevonden. Ik houd de camera die ik nu heb zo lang mogelijk. Tot reparatie te duur wordt. Tijd om me weer te richten op waar het mij werkelijk om gaat; foto's maken die ik mooi vind.

afbeelding van Anoniem

Inderdaad. Zet nou eens een stabiel, goed product neer en kap met die jaarlijkse vernieuwingen. Waar is de tijd gebleven dat een model gewoon 5 jaar mee kon en men niet actief naar "gaten" in de productlijn zocht?

afbeelding van MaxV

5 jaar? Met mijn eerste Nikon camera heb ik 25 jaar gedaan en hij doet het nog steeds prima! Heerlijk die tijd waarin je éénmaal een goede camera en een paar lenzen kocht en verder alleen nog maar dacht aan fotograferen! Gek dat ik er niemand over hoor dat er in die tijd gewoon beter gefotografeerd werd.

afbeelding van theo kersten

zo is het maar net

afbeelding van roelj

Het was altijd al zo dat de verkoper die je een auto of camera voor minstens 10 jaar verkocht een jaar later zegt dat 'ie hopeloos verouderd is.

Negeer het, koop een (gebruikte) camera, 3 prime-lenzen en fotografeer zoveel je kunt. Als de camera het begeeft ben je zo goed dat een nieuw(er) exemplaar zich kan terugverdienen :)

Maar 25 jaar meegaan zie ik met digitaal niet gebeuren. Film is ook niet op z'n best na 25 jaar bewaren ;)

afbeelding van Wim Stolwerk

Weten wat je nodig hebt voor je vak/hobby is het allerbelangrijkste bij dit onderwerp. Doe dus voral je eigen huiswerk en laat je niet van alle aanpraten. Af en toe gebruik ik zelf nog steeds mijn echte "F" (en een Mamiya 6x6) uit 1970, gewoon omdat het vraagt om fotografische kennis en kunde. Digitaal werk ik sinds 2005, met 2 nieuwe camerabodies per jaar om de pixelmanie te volgen. Sinds 2009 ben ik daarmee gestopt. Ik werk met 2 D3's en heb ook nog een D300 in de kast staan. Wat meer "low light" mogelijkheden zijn wel leuk, maar zijn de mega-investering niet waard en hogere snelheid voor autofocus is heel relatief en voor mij nauwelijks van toepassing (wten wat je nodig hebt!). Voor de studio zou ik nog wel een D800 of 810 willen en dat is het enige waar ik nog naar kijk.

afbeelding van Anoniem

Helemaal eens! Nikon (e.a.) is al langer op het verkeerde pad. Software voor de kostbare 9000ED 6x9 cm-scanner wordt al enkele jaren niet meer geleverd, waardoor een oude pc in leven moet worden gehouden. Al 6 jaar gebruiker van werkpaard D3. Waarom iets nieuws, als je de massa's pixels toch zelden of nooit zichtbaar maakt? Ik heb 25 jaar met de F3 gewerkt, deze is nog steeds prima na + 40.000 opnames. Analoog werk ik t.b.v. zwart-wit en dia inmiddels 8 jaar met de F6, een technisch wonder. De productie is door Nikon gestopt, alsook de service. De Mamiya 645 biedt mij al vele jaren prachtige middenformaat beelden (bokeh!) met een bijna oneindige hoeveelheid pixels (en dito vergrotingen). Creativiteit verlangt geen jaarlijkse vernieuwing, maar eerder kwaliteitsbesef.

afbeelding van Shaggy

Ach, moderne camera's zijn nou eenmaal niet meer te vergelijken met de klassieke mechanische camera's van weleer die idd een generatie mee gingen. Tegenwoordig is het elektronica in een mooi doosje. En we weten allemaal dat elektronica snel achterhaald is, een beperkte levensduur heeft.

Voor mij komt een opvolger van de D700 als geroepen. Ik heb geen meerwaarde aan de D800/D810 door de enorme bestanden en de mindere FPS. Een D4 zit ver boven mijn budget. Dus een D700 met een moderne sensor zoals een D4 sensor of een goede 24MP FX sensor, nieuwe processor, 6-9fps oid en een goede hoge ISO zou voor mij perfect zijn.

Een nieuw werkpaard zoals de D700 dat is/was.

afbeelding van Fabian van Der Knaap

Helemaal met je eens Remco, zeker wanneer ik moet lezen dat de "low light" prestaties van de D800/D810 het niet halen bij de resultaten van D4 en zelfs de D700 aardig in de buurt komt. En dat grote verschil in bestandsgrootte is ook iets waar veel mensen niet op zitten te wachten.
Kom op Nikon, kom eens met een echt en (redelijk) betaalbaar werkpaard !!