Nikon EN-EL15 en de D500

Nikon komt gebruikers D500 tegemoet met nieuwe accu

Dre de Man 4019 1
Nikon ruilt accu’s om, omdat de D500 de capaciteit van deze accu's onjuist weergeeft. De gebruikers zijn er waarschijnlijk blij mee.

De reacties van gebruikers op de D500 zijn over het algemeen ontzettend enthousiast. Sommige gebruikers zeggen echter dat het aantal opnamen dat ze met de camera maken, lager is dan bij andere camera’s. Op zich is dat vreemd, omdat de CIPA-cijfers die Nikon verstrekt juist een hoger aantal opnamen aangeven.

De verklaring is vrij simpel: In de zomer van 2013 heeft Nikon de eigenschappen voor elektrische ontlading van de EN-EL15 oplaadbare accu gewijzigd, zonder de capaciteit te wijzigen. Met de accu’s van vóór de wijziging, is het maximum aantal mogelijke opnamen (gebruiksduur van de accu) lager. Dit is niet het geval bij andere camera's dan de D500. De oudere accu's zijn eenvoudig te herkennen, want op een wit deel van het etiket staat Li-ion 01, terwijl op de nieuwere Li-ion 20 staat. U kunt dan meteen ook zien uit welk jaar uw accu is.

Oude en nieuwe Nikon EN-EL15-accu's van het type Li-ion01 en Li-ion20

Tegemoet

Nikon komt de eigenaren van oudere EN-EL15-accu’s echter zeer ruim tegemoet, want Nikon vervangt alle oude accu’s door nieuwe. Let wel: de D500 wordt altijd geleverd met de nieuwe accu's, dus het gaat hier om accu's die voor 99% drie jaar of eerder gekocht zijn. (Die 1% betreft dan accu's uit zeer oude voorraden.) Voor bezitters van die accu’s is dat niet ongunstig, want na drie of meer jaar zijn die accu’s sowieso niet meer op hun volle capaciteit. Omdat Nikon wil voorkomen dat iedereen oude accu’s wil laten vernieuwen, moet de gebruikers wel een kopie van een aankoopbon van een D500 meesturen.

Juridisch

Je kunt je natuurlijk afvragen of Nikon dit had moeten doen. Juridisch waarschijnlijk niet, maar het is in ieder geval prettig dat Nikon de problemen niet ontkent en hier adequaat op reageert. Overigens is de kans groot dat accu's van derde partijen helemaal niet functioneren met de D500, maar dat risico heb je met niet-originele accu's altijd. De waarschijnlijkheid dat de fabrikanten daarvan net zo royaal zullen zijn als Nikon, acht ik echter heel erg gering.

Er is ook een servicebulletin van Nikon, waarin eigenaren van een D500 een vervangende accu wordt aangeboden. Versturen kan namelijk niet zomaar, je moet de accu’s tot op 30% ontladen. Enfin, meer details vind je hier.

 

 

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre

afbeelding van Evertse

Als grootste niet-originele fabrikant van accu's in Nederland zullen wij ook "oude" accu's omruilen op vertoon van kassabon Nikon D500.

Martijn Evertse
Jupio Europe bv