Nikon klaagt Sigma aan om patentschending

Julian 976 0
Nikon Japan is een rechtszaak begonnen tegen Sigma, waarin een schadevergoeding van 109 miljoen euro wordt geëist. Volgens Nikon schendt Sigma patenten die betrekking hebben op beeldstabilisatie in objectieven.

Nikon maakt bezwaar tegen de productie en het verkopen van Sigma-objectieven met beeldstabilisatie. Volgens Nikon schendt Sigma met haar OS-beeldstabilisatiesysteem patenten die door jarenlang onderzoek en ontwikkeling verkregen zijn.

109 miljoen euro

Volgens Reuters legt Nikon een schadeclaim van 12,6 miljard yen (ongeveer 109 miljoen euro) neer bij Sigma. Nikon zegt gepoogd te hebben om door middel van onderhandelingen naar een oplossing te zoeken, maar dat zou op niets uitgelopen zijn. Daardoor voelt de fabrikant zich genoodzaakt naar de rechter te stappen.

Sigma heeft nog niet officieel gereageerd op de aantijgingen. Sinds 2006 brengt de fabrikant objectieven met OS-beeldstabilisatie op de markt. Nikon introduceerde in 2000 het eerste objectief met VR-beeldstabilisatie, de AF VR Zoom-Nikkor 80-400mm f/4.5-5.6D ED.

Sigma 120-300mm f/2.8 met OS-beeldstabilisatie