Nikon introduceert de AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED

Nikon introduceert de AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED

Jasper van Bladel 3580 2
Gisteren publiceerden we over een gerucht, vandaag komt Nikon met de officiële aankondiging: Nikon introduceert de AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED en voegt hiermee een nieuw lid toe aan het assortiment lichtsterke FX-formaat f/1.4-objectieven met vast brandpunt.

Als enige autofocusobjectief van 105 mm met een maximaal diafragma van f/1.4 is dit een uniek aanbod. De gloednieuwe optische constructie van de AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED produceert volgens de fabrikant een ongekende scherpte van rand tot rand en een verfijnde bokeh, ongeacht of de fotograaf werkt met het beschikbare licht of in de studio. De brandpuntsafstand van 105 mm en de kortste scherpstelafstand van 1 m maken het mogelijk om beeldvullende portretten te maken. De prestaties bij het grootste diafragma zijn onovertroffen en onderwerpen worden zeer scherp vastgelegd.

Optiek

Om optimale resultaten in portretfotografie te garanderen, hebben Nikon-technici speciale aandacht besteed aan het oplossend vermogen aan de buitenste randen van het beeld. Daardoor worden pijlvormige comavlekken effectief tot een minimum beperkt, zodat puntlichtbronnen als mooie ronde punten worden gereproduceerd. Lichtafval aan de randen is zeer beperkt. Ook wanneer er gefotografeerd wordt met het maximale diafragma terwijl is scherpgesteld op oneindig blijft de helderheid in het hele beeld behouden. Dankzij het optische ontwerp verloopt de intensiteit van de beeldonscherpte vloeiend, waardoor een zeer zachte bokeh ontstaat.

Traditie

Matthieu van Vliet, Country Manager bij Nikon Nederland: “De AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED vormt een prachtige uitbreiding van Nikon’s legendarische assortiment f/1.4-objectieven. Dit objectief bouwt voort op een traditie van uitmuntende objectieven die teruggaat tot de allereerste Nikon-objectieven met F-vatting. De algehele optische prestaties en het oplossend vermogen zijn uitzonderlijk en zelfs beter dan die van Nikon’s hoogwaardige 85-mm portretobjectieven. Van details in fijne texturen tot kleurgradaties in het haar, met dit opmerkelijke objectief kunnen fotografen echt een persoonlijk stempel drukken op hun portretten.”

Prijs

De AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED is verkrijgbaar vanaf 25 augustus 2016. De verkoopadviesprijs bedraagt €2.459,-

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Frank  Jeurissen

kan ik alleen van dromen jammer. zelf ben ik in het bezit van een nikon d7000 met een tamron 18- 270 mm. 3.5- 6.5 lens.waar ik lang voor heb moeten sparen .grt frank.

afbeelding van Anoniem

Frank ik denk dat je meer hebt aan een lens als de 35 1.8 DX. En er zijn nog wel meer betaalbare lenzen die je naast je 18-270 niet mis staan.