Nikon I AM THE NEWS-app in samenwerking met ANP

Julian 2098 0
Nikon heeft samen met ANP Foto de app I AM THE NEWS gelanceerd. In de gratis app krijg je foto's voorgeschoteld die gemaakt zijn door ANP-fotografen. Bij de foto's wordt iets over de totstandkoming verteld. We proberen het uit.

De app is gratis te downloaden voor Apple iOS. een Android-versie volgt spoedig volgens de makers.

Met de app willen Nikon en ANP Foto fotografen en fotoliefhebbers aanspreken. Je krijgt niet alleen mooi beeld voorgeschoteld, maar er is ook uitleg bij de foto's te lezen en je ziet met welke apparatuur de fotografen werken.

De app wordt vrijwel dagelijks ververst, vaak met een of meer foto’s die de dag ervoor het nieuwsbeeld bepaalden, beloven de makers in het persbericht.

Overzicht
Bij het openen van de app krijg je een foto-overzicht te zien

In de praktijk

We zijn uiteraard benieuwd en hebben de app op een iPad uitgeprobeerd. Bij het openen van krijgt  je een foto-overzicht voorgeschoteld. Druk op een afbeelding en deze opent beeldvullend. Wat meteen opvalt zijn de twee forse ANP-watermerken in beeld. Zoals het persbericht opmerkt willen de makers de auteursrechten beschermen. De keuze voor een watermerk begrijpen we, maar de uitvoering is wel erg groot en sommige foto's worden flink aangetast door de logo's.

Watermerken
Twee watermerken, die soms wat ongelukkig over de foto's vallen

Ook beloven Nikon en ANP dat de app uitvoerig vertelt over camera's lenzen en andere spullen en de manier waarop de apparatuur wordt ingezet. Swipe omhoog en je tovert een bijschrift bij de foto. Hier wordt beknopt het onderwerp behandeld en staat met welke camera en objectief de foto is gemaakt. Heel specifiek is de informatie niet, zo gebruikte Robin Utrecht voor onderstaande foto 'een razendsnelle sluitertijd' en een 'hoge ISO-waarde'. Aan de hand van de exif-informatie had deze informatie natuurlijk een stukje uitgebreider kunnen zijn.

Snelle sluitertijd en hoge iso-waarde
Deze foto is gemaakt 'met een razendsnelle sluitertijd en hoge ISO-waarde'.

Druk op het knopje 'bag' en je krijgt een kijkje in de cameratas van de fotografen. Ook hierin is de informatie beperkt. Zo blijven veel fotografen rond te wandelen met deze gear: Nikon D4 (2x); 17-35mm; 70-200mm; 400mm. Het spreekt voor zich dat het om de AF-S Nikkor 17-35mm f/2.8, 70-200mm f/2.8 en 400mm f/2.8 gaat, maar ook hier hadden de makers wat ons betreft iets completer mogen zijn. Zo zou er nu bijvoorbeeld verwarring kunnen ontstaan over de 70-200mm, nu Nikon ook een f/4 VR-variant in het assortiment heeft.

Bovendien maken de fotografen volgens de app geen gebruik van de Nikon 24-70mm. Onlangs liepen we een dag mee met ANP-fotograaf Koen van Weel (het resultaat daarvan zie je in DIGIFOTO Pro 4.2012), we kunnen alvast verklappen dat deze fotograaf de 24-70mm wel degelijk in zijn tas heeft zitten. Ondanks dat de app daar geen melding van maakt.

Al met al is er weinig reden tot klagen, de app is immers gratis. Wel zijn er nog wat verbeterpunten. De informatie bij de foto's zou zeker wat uitgebreider mogen zijn. Wellicht wordt daar in een update nog gehoor aan gegeven.