Nikon F- naar Sony E-adapter met autofocus nu te koop op Ebay

Nikon F- naar Sony E-adapter met autofocus nu te koop op Ebay

PieterMolenaar 1541 2
Op Ebay is een adapter te bestellen waarmee objectieven met Nikon F-mount gebruikt kunnen worden op een Sony-camera met E-mount met behoud van autofocus en beeldstabilisatie. Fabrikant van de adapter is het Chinese Commlite en de prijs bedraagt 329 dollar.

Het is al langer mogelijk om Canon EF-objectieven via een adapter te gebruiken met fasedetectieautofocus op recente modellen in de A7-serie van Sony, maar een dergelijke oplossing voor Nikon-objectieven was er tot voor kort nog niet.

Commlite-adapter op Ebay

Het Chinese Commlite is er in geslaagd om een Nikon F- naar Sony E-adapter te ontwikkelen met ondersteuning voor contrast- en fasedetectieautofocus en optische beeldstabilisatie. Alleen Nikon G-objectieven worden ondersteund. Een prototype met ontbrekende functionaliteit voor fasedetectieautofocus circuleerde al enige tijd, maar de uiteindelijke versie is nu te koop als pre-order op Ebay. De adapter wordt half december geleverd.

Fasedetectie alleen voor 2nd-gen A7-modellen

Autofocus op basis van het tragere contrastdetectie is mogelijk met alle cameras van Sony waarmee de Commlite-adapter compatibel is. Dit zijn de aps-c-modellen NEX-5N, NEX-5R, NEX-5T en de A6000, evenals de A7, de A7R, de A7S, A7II en A7R II die voorzien zijn van een fullframesensor. Alleen deze laatste twee systeemcameras kunnen de Nikon-objectieven ook gebruiken in combinatie met fasedetectieautofocus. Het is niet bekend of deze functionaliteit ook werkt bij de nieuwe A7S II. Deze staat in het lijstje op Ebay niet vermeld.

Daarnaast geven de electronische contacten van de adapter de exif-gegevens door van de lens, kan het diafragma van de Nikon G-objectieven aangestuurd worden, wordt Nikons VR-beeldstabilisatie ondersteund en kan de adapter ook in combinatie met een teleconverter gebruikt worden met een gecombineerde kleinste diafragma van f/8 en hoger.

Aluminium

De adapterbehuizing is gemaakt van aluminium en heeft een metalen objectief- en cameramount. De adapter fungeert tevens als statiefgondel met een standaard 1/4"-schroefdraad. De adapter weegt 250g. De prijs van 329 dollar is excessief te noemen. Adapters met vergelijkbare functionaliteit voor Canon EF-objectieven kosten rond de 100 dollar.

afbeelding van Anoniem

Jammer van de forse prijs, anders had ik hem zo in de pre-order gezet.

afbeelding van RHBoks

met deze adapter en de nieuwe Nikon 24-70mm 2.8 VR heb je een camera in handen die optisch in iedergeval beter is dan de Leica Sl met 24-90mm 2,8-4.0. En ook nog 42MP cadeau