Nikon D800 op komst?

'Nikon D800 krijgt 36-megapixelsensor'

Julian 7317 9
Nu Nikon haar compacte systeemcamera heeft geïntroduceerd concentreren de geruchten zich weer rond de spiegelreflexen. Mogelijk introduceert Nikon nog dit jaar de fullframe D800 met 36-megapixelsensor.

Op 29 september dook onderstaande specificatielijst van de Nikon D800 op. Nikonrumors zegt dat de naam van de camera en de 36-megapixelsensor zo goed als zeker zijn. Over de andere specificaties bestaat nog onduidelijkheid.

Nikon D800

  • 36-megapixel fullframe-sensor
  • ISO 100-6400 (Lo 50 - Hi 25600)
  • 4 beelden per seconde, 6 bps in DX-modus met optionele batterijgreep
  • Full-hd-filmfunctie met 30 bps (mogelijk ook 24 bps)
  • CompactFlash en sd-kaartslot
  • Nieuw meetsysteem voor autofocus, belichting en witbalans
  • Sluiter met duurzaamheid van 200.000 foto's
  • Marktprijs van 300.000 yen (ca 3000 euro)
  • Aankondiging op 26 oktober, verkrijgbaar vanaf 24 november

Twee versies?

De Nikon D800 zou in feite een kleine D3x-achtige camera worden waarbij de nadruk vooral op resolutie ligt en niet de ruisprestaties zoals bij de D3s. Mogelijk verschijnt er tweede variant, of een speciale uitvoering van de D800, waarbij het anti-aliasing-filter ontbreekt. Volgens Nikonrumors worden er tegelijkertijd met de D800 twee andere producten aangekondigd, waarschijnlijk objectieven.

Nikon D800

afbeelding van Zaazi

Eindelijk weer eens een flinke stap voorwaarts en de gelegenheid na vier jaar om mijn Nikon D90 in te ruilen. Op naar Full Frame! Of toch nog even wachten tot de marktprijs naar EUR 2000 zal zakken.

afbeelding van Jeroen de Kort

Specs zien er op zich goed uit, zou er zeker voor willen gaan. Alleen vind ik het beter als ze de focus zouden leggen op betere ruisprestaties dan op de MP. Een paar MP'tjes minder en dezelfde ruisprestaties als de D3s zou perfect zijn.

afbeelding van Max

Ik geloof het niet.... 36Mp heb je m.i. vooral veel aan bij studiofotografie. De opvolger van de D700 zou juist allround moeten zijn. Een professionele camera voor een "instapprijs" Zoals de D700 nu ook is. High end ruisprestaties, een super autofocussysteem en een enorme snelheid (met BP 8fps) Als je 'm opkrikt naar 36MP ten koste van andere zaken gaan de grootste aankoopmotieven van de D700 verloren. Ik verwacht dat de D800 wel meer MP gaat krijgen, maar dat zal zeker niet ten koste gaan van de ISO en de snelheid.

afbeelding van hieronymus

Als je goed kijkt is dat D800 er wel heel knullig ingeshopped....36 mp, neuh geloof er niks van.

afbeelding van Julian

En ik had er nog zo mijn best op gedaan door voor Comic Sans te kiezen ;)

afbeelding van Twitveld

ik zal er wel helemaal naast zitten, maar is het niet waarschijnlijk dat nikon de 24 Mpix van de Sony (Alpha 77 en de nieuwe Nex) in de 800 gaat stoppen....

afbeelding van Julian

De D800 is de (vermoedelijke) opvolger van de fullframe D700. De nieuwe Sony-sensor is van het kleinere aps-c-formaat en dus geen logische keuze.

Er gaan ook geruchten over nieuwe fullframe-camera's van Sony, met 36-megapixelsensor. Het is wel waarschijnlijk dat Sony en Nikon deze sensor zullen 'delen'.

afbeelding van teus

Ik denk dat de sensor 24 MP wordt en niet 36 Nikon is altijd redelijk behouden geweest met MP's denk aan de d3s met maar 12 MP.

afbeelding van Anonymous

aantal MP's maken mij niet zoveel uit, zolang het maar goede pixels zijn en weinig ruis reductie nodig is. Ik zie uit naar de low-pass vrije d800!