Nikon D750 vs Fujifilm X-Pro 2

Nikon D750 vs Fujifilm X-Pro 2

Redactie DIGIFO... 5130 6
Wij hebben ondertussen een aantal camera's met elkaar vergeleken en aan jullie gevraagd welke jullie nog willen zien. Uit de lijst suggesties kiezen we vandaag voor de vergelijking tussen de Nikon D750 en de Fujifilm X-Pro 2. Een middenklasse fullframecamera en een topmodel aps-c-camera zonder spiegel.

In eerste instantie zal de keus voor veel mensen snel gemaakt zijn. De Nikon D750 heeft een fullframe sensor en zal daarom de voorkeur van veel fotografen hebben. De Fujifilm X-Pro 2 heeft echter ook een aantal zeer interessante punten zoals schieten met acht beelden per seconde en een sensor zonder laagdoorlaatfilter. Beide camera's hebben ook veel met elkaar gemeen. Zo zijn ze allebei weerbestendig, hebben ze allebei een 24 megapixel sensor en kunnen ze allebei filmen in FullHD.  We zetten een aantal verschillen op een rij.

Sensor

Uiteraard is één van de belangrijkste verschillen tussen de camera's de sensor. De D750 beschikt over een fullframe sensor tegenover de kleinere aps-c sensor van de X-Pro 2. Eer groot voordeel van de X-Pro 2 is echter dat deze geen laagdoorlaatfilter heeft wat voor ontzettend scherpe foto's zorgt. Een sensor zonder laagdoorlaatfilter is een stuk gevoeliger voor beeldfouten als moiré, maar door de unieke opstelling van de pixels heeft de X-Pro twee daar geen last van.  Ook in de praktijk zagen scherpe foto's zonder vertekening bij kleine lijntjes bij het gebruik van deze camera.Fujifilm X-Pro 2Ondanks het ontbreken van de laagdoorlaatfilter laat de Fujifilm X-Pro 2 geen moiré zien

Formaat en ontwerp

De X-Pro 2 is een spiegelloze camera en daardoor een stuk compacter dan een spiegelreflexcamera als de D750. Ook is de sensor een stuk kleiner, waardoor de body ook een stuk compacter kan blijven. Dit komt erop neer dat de Fujifilm X-Pro 2 zo'n 30% kleiner en lichter is dan de Nikon camera. Wel heeft de Nikon D750 een beter ergonomisch design, waardoor het een stuk fijner is om deze een hele dag te gebruiken  en deze makkelijker met één hand te bedienen is.

Verder beschikt de Nikon over een draaibaar scherm, wat het makkelijker maakt om bijzondere perspectieven te kiezen, maar heeft het scherm van de Fujifilm een betere resolutie.Fujifilm X-Pro 2Geschoten met de Fujifilm X-Pro 2, jpeg rechtstreek uit de camera

Snelheid

De X-Pro 2 is een behoorlijk snelle camera. Hij kan foto's maken met 8 beelden per seconde tegenover 6.5 beelden per seconde van de D750 en kan met zijn 273 AF-punten erg snel scherpstellen. De Nikon heeft 'maar' 51 scherpstelpunten, maar deze zijn wel erg goed en kunnen ook snel en precies scherpstellen in duistere situaties. Ook heeft de D750 3D focus tracking wat heel goed het onderwerp volgt als het richting de camera beweegt. Helaas is bij de X-Pro 2 ook de accu een stuk sneller leeg dan bij de D750

Zoeker

Eén van de functies waar ze bij Fujifilm erg trots op zijn is de hybride zoeker. Deze is zowel optisch als elektronisch en het is makkelijk om tussen deze twee zoekers te switchen. De Nikon heeft alleen een optische zoeker, maar deze heeft wel een bereik van 100% tegenover 92% bij de Fujifilm.

Welke kiezen jullie: de Nikon D750 of de Fujifilm X-Pro 2?

Ook dit keer vragen we welke camera jullie zouden kiezen. De Nikon met de grote sensor of de compacte Fujifilm met maar liefst 273 AF-punten?

Andere artikelen in deze serie:
Nikon D750 vs Nikon D500
Canon EOS 80D vs Olympus OM-D E-M5 Mark II
Nikon D810 vs Hasselblad H5D-40
Canon 6D vs Canon 7D Mark II

Voor meer informatie over de Nikon D750 kan je kijken op deze website en voor meer informatie over de Fujifilm X-Pro 2 kan je hier kijken.

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Jurgen

Uiteraard...de Fuji X-PRO... "compact" is de toekomst ! De EVF is zo een groot voordeel..nadelig blijft het aantal max.aantal pixels...wat wél enige belemmering vormt bij het megagroot uitvergroten ..bij print

afbeelding van Harrie van Til

Heb zelf sinds kort de D750 na gestart te zijn met de D7100. Ben erg te spreken over de D750, mn. de low light performance: fenomenaal. Geen ruis en een top AF in die condities. Vind spiegelloos op zich aantrekkelijk (nooit last van back of frontfocus), makkelijker mee te nemen, maar het formaat/de ergonomie is niet geschikt voor mijn grote 'jatten'.
Dus voor mij blijft het de D750. Maar mijn keus diskwalificeert de ander geenszins.

afbeelding van SanderM

Fuji owner hier. 3d tracking is volgens mij op beide camera's. Sterker nog fujifilm kent 3 verschillende autofocus methodes welke je in combinatie met standaard focus of continues focus kan combineren tot 6 verschillende focus mogelijkheden. Iets wat je met een spiegelreflex niet heb.

Misschien volgende keer wifi onderdeel meenemen. Beide cams hebben het. Ideal om op groter mobiel device je foto's te bekijken. Of bijvoorbeeld je camera te bedienen vanaf statief. (Trillingsvrij)

afbeelding van Jos Vermeij

De Fujifilm X-Pro 2.
Ik heb pas een tijdje met Alex Vreeman staan praten over zijn ervaringen met dit toestel. Voornamelijk positief. En ik heb flink wat foto's van hem bekeken in Lightroom, erg indrukwekkend qua scherpte, detaillering en gebrek aan ruis bij behoorlijk hoge ISO-waarden. Ik sta zelf op het punt om over te stappen naar een fullframe maar denk dat het toch de Fuji wordt.

afbeelding van Arjan

Ik blijf bij de D750 waarom
Ik heb hem zelf

afbeelding van RHBoks

Ik heb veel Fuji camera's in het verleden gehad waaronder de 645Zi en 67 heel prettige meetzoekers
Ik zou graag een Fuji X-Pro willen mits daar minimaal een fullframe sensor in zat maar eigenlijk nog liever een 40x53mm sensor zoals in de Hasselblad/Fuji H6-100 of de iets kleinere 33x44mm uit de Hasselblad/Fuji camera H6-50