Nikon D600 scoort uitstekend bij DxOMark

jesse kraal 12701 9
DxOMark heeft nu al de hand weten te leggen op een testexemplaar van de Nikon D600. Na uitvoerig testen komen ze tot de conclusie dat de D600 vergelijkbare cijfers weet te scoren als de duurdere D800. Zo zien we wederom een uitmuntend dynamisch bereik.

Hoewel Nikon het zelf niet uitspreekt, is het een publiek geheim dat de camerafabrikant gebruikmaakt van sensoren van Sony. Zo leverde Sony onder andere de uitstekende 16-megapixel aps-c-sensor (D7000, D5100) en de 36-megapixelfullframe-sensor (D800) aan Nikon. Ook de D600 lijkt te beschikken over een beeldchip van Sony-fabrikaat.

Testresultaten

DxOMark heeft al een testexemplaar van de Nikon D600 kunnen bemachtigen de camera de aan hun bekende testen onderworpen. Daaruit blijkt dat de D600 maar weinig onderdoet voor de uitstekend geteste Nikon D800. De overall-score van de D600 ligt dan ook slechts één punt lager dan die van de D800. Opvallend is verder dat de D600 op alle geteste punten net iets beter scoort dan de Nikon D4.

DxOMark

Nikon vs Canon

Vergelijk je de D600 met de fullframe-camera's van Canon, dan valt op dat Nikon duidelijk in het voordeel is. Vooral het verschil in dynamisch bereik (bij lage iso-waarden) is opvallend, maar ook op het gebied van ruisprestaties is Nikon de Canon's de baas. Overigens is de directe concurrent van de D600, de Canon 6D, nog niet getest door DxOMark. We verwachten echter niet dat de Canon 6D hoger scoort dan de 5D Mark III.

DxOMark

Gunstig vooruitzicht voor Sony

De gunstige uitslag van de D600 is veelbelovend voor de Sony A99 en de RX1. Beide toestellen hebben immers ook een 24,7-megapixel fullframe-sensor, vermoedelijk in de basis grotendeels gelijk aan die van de Nikon D600. We verwachten dat de RX1 iets beter presteert dan de A99, omdat deze niet over een translucente spiegel beschikt. Die spiegelconstructie van de A99 houdt ongeveer 1/3e stop licht tegen en dat zie je vermoedelijk terug in de score voor ruisprestaties.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van spw

De bronnen waar dit bericht eerder te lezen was, vermelden dat Nikon door Sony sensors laten maken die heel anders zijn qua filtering, versterking en uitlezing dan de sensoren die Sony in zijn eigen camera's kan stoppen. Zoals ook al eerder werd bericht bij uitkomen van D800, D4 en D3 meen ik.

afbeelding van Julian

Dat is waar, maar als je de scores op DxOMark bekijkt dan zijn de prestaties erg vergelijkbaar. Kijk bijvoorbeeld naar de Nikon D3200, Sony NEX-7 en A77, allemaal met 24-megapixelsensor. De D3200 en NEX-7 scoren vrijwel exact hetzelfde aantal punten. De A77 blijft iets achter op gebied van ruisprestaties, door de translucente spiegelconstructie.

afbeelding van SK

Domper voor de Canon 5Dmk3 eigenaren. Een camera van 1300 minder die hem even verpletterd!

afbeelding van Anonymous

DxOMark is leuk, maar zegt verder vrij weinig over de camera zelf. D600 heeft de features van een D7000, met een full frame sensor. D4's en 5Dmk3's hebben genoeg andere punten om hun meerprijs te waarborgen. Ik heb persoonlijk geen pro body nodig, dus die D600 is voor mij wel ideaal, maar ik maak me geen illusies dat deze camera beter is dan duurdere pro camera's.

afbeelding van Henri

Geen idee wat jij met je camera doet, maar ik maak er foto's mee en dan is de beeldkwaliteit toch écht het voornaamste aan een camera!

Verder is de basis van elke fotocamera een diafragma, een sluiter en een objectief samen met film of sensor.
De rest is extra en vaak ballast.......
Bij mijn Nikon F2 zat een gebruiksaanwijzing van ca. 30 pagina's incl. gebruik van de extra matglazen en zoekers.
Bij een moderne camera zit een boek ter grootte van een telefoonboek: de meeste mensen gebruiken waarschijnlijk ruim de helft van de mogelijkheden van hun camera niet.
Blijkbaar is er dus niet erg veel behoefte aan al die vele mogelijkheden.....

afbeelding van Eric

Dat de handleidingen zo dik zijn komt vooral omdat die tegenwoordig geschreven zijn door mensen die het liefst romanschrijver waren geworden, daar niet goed genoeg voor waren en zich daarom maar hebben toegelegd op het schrijven van handleidingen.
Als je alle overbodige tekst weglaat en vervangt door: "Druk op A, dan gebeurt B" worden handleidingen een stuk dunner en beter leesbaar.

afbeelding van SK

Een verschil van 13 punten is nogal groot hoor.. Als het 1 punt verschil was, dat kun je verwaarlozen. Ik ben er van overtuigd dat elke pro met een D600 moet kunnen werken. Wellicht zal een sportfotograaf iets snelheid missen. Maar wat heb je nou echt nodig? In mijn optiek draait het om het resultaat wat eruit komt. En hoe handig een camera is. Een D600 zal niemand teleurstellen

In mijn optiek heeft een 5Dmk3 niks meer te bieden dan z'n goedkopere concurrent (d800). Sterker nog de 5d biedt alleen maar minder...

afbeelding van RH Boks

De D600 scoort beter dan de D4 uitsluitend op basis van het beeld deze camera's kunnen vastleggen.
Voor een fotograaf die niet in weer en wind foto's maakt en zijn camera niet hoeft te gebruiken als hamer.
Is de D600 een geweldige camera (dus ook voor mij). Het prijsverschil met de prof is voornamelijk de afwerking, aantal extra's (volledige magnesium body.

afbeelding van Henri

Als ik de waarden van het dynamisch bereik zo zie vind ik de Canon 5D3 erg teleurstellend.
Ik zie dan ook weinig reden om mijn Mark2 te vervangen, zeker niet wanneer je de belachelijke prijs van de Mark3 in ogenschouw neemt.
Voor een iets gewijzigde AF en wat kleine updates vind ik de winst veel te mager voor een camera die bijna het dubbele kost!
Wanneer de ruisprestaties en dynamisch bereik significant beter zouden zijn werd het een ander verhaal.