Nikon D600: goedkope FX-camera?

Nikon D600: goedkope FX-camera?

jesse kraal 8866 21
Nikon heeft de D800 voorzien van indrukwekkende specificaties, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Er gaat echter een gerucht dat Nikon ook de minder gefortuneerde fullframe-liefhebber wil gaan bedienen met een 'budget' FX-camera, de Nikon D600.
D600

Nikonrumors heeft informatie gekregen over een mogelijke D600, een aantrekkelijk geprijsde fullframe-camera. Hoewel er nog veel onduidelijk is en de geruchten niet zomaar voor waar kunnen worden aangenomen, lijkt er wel ruimte in het assortiment van Nikon te zitten. De vraag is hoe die ruimte opgevuld gaat worden.

D800 geen opvolger D700

Volgens de geruchtensite is door belangrijke personen binnen Nikon meerdere keren benadrukt dat de D800 niet direct als opvolger van de D700 gezien kan worden, maar een heel nieuwe categorie camera is. Aangezien er ook nog steeds heel weinig informatie is over een eventuele opvolger van de nu toch sterk verouderde D300s, zien we mogelijkheden voor een opvulling van het segment van camera's tussen de 1500 en 2500 euro.

Nikon Sensor
Zou een sensor met minder megapixels voldoende zijn om genoeg onderscheid te houden tussen de D800 en een eventuele D600?

Wat kun jij missen?

Over de specificaties die een mogelijke D600 zou kunnen krijgen is weinig bekend. Een kandidaat voor de beeldchip zou de 24-megapixelsensor kunnen zijn die volgens geruchten momenteel door Sony wordt ontwikkeld. Maar is een sensor met minder megapixels genoeg om voldoende afstand te houden tussen de D600 en de D800? Welke specificaties van de Nikon D800 zou jij kunnen missen als daar een aantrekkelijker prijskaartje tegenover staat?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van jph

Film functie weg laten. we kopen een fotocamera

afbeelding van Anonymous

Filmfunctie kost ze vrijwel niks om toe te voegen, zie dan ook niet in waarom ze het weg zouden laten. Zij besparen er dan niks op, en de consument dus ook niet.

afbeelding van Anonymous

Minder dan 1000 euro. Niet meer dan 12 megapixel. Gewoon een camera met goede prestaties.

afbeelding van Lester Kamstra

1000 euro of minder? Maar de d7000 is nu al 1050 euro

afbeelding van jesse kraal

Als ik de laatste twee reacties lees, dan krijg ik het idee van een digitale FM3a. Willen jullie ook geen autofocus, of is dat een stap te ver?

afbeelding van Anonymous

Hangt er een prijskaartje aan?
Vind ik nog wel meevallen, de nieuwe Canon 5D
is 500 euro duurder!!!

Maar een D600 met de D4 sensor lijkt mij wel wat!

afbeelding van peterw

Een D700 kost nu ca 1800 euro. Die is uitstekend en gewoon in de handel.
Wanneer Nikon opnieuw een camera uitbrengen met specs a la D3200 en een FX sensor a la D4, dan zou deze in eerste instantie zo'n 1500 euro gaan kosten. Dat voegt weinig toe.

afbeelding van HansP

Filmen. Gebruik ik nooit, dus laat het er maar af.
Ik zou best een dslr willen met alleen een M, AV, TV en automatische instelling. Flitssynchro, lichtmeting en voldoende focuspunten.
Meer hoeft er niet op te zitten, als hij dan maar Fullframe is.

afbeelding van Anonymous

Een nieuw model van Nikon waar überhaubt een TV en AV stand zit komt er nooit :P

afbeelding van Coen Heveling

Het 'gat' tussen de D700 en D800 is inderdaad groot. Ik kan het mij goed voorstellen dat Nikon daar met een 'betaalbare' fullframe in wil springen.
Jammer is wel dat de heren fabrikanten meer naar elkaar dan naar de markt kijken. Krijgt een Canon een extra functie, Nikon volgt. En omgekeerd.
De gebruiker in dit segment wil gewoon een camera, een goede camera. Dat zie je overduidelijk terug in bovenstaande reactie's.
Met de komst van de C-serie videocamera's van Canon vraag ik mij af waarvoor op de pro-camera's nog een video-functie zit. (Ben benieuwd of Nikon ook met een echte fullframe videocamera gaat komen...)
Kortom, laat die D600 maar komen. Ontdaan van alle ballast die de serieuze gebruiker niet nodig heeft. Een soort FE-2 digitaal met AF. Helaas zal het anders zijn.

Toch blijft het leuk; hebben we de mooiste camera's die we ons kunnen wensen, hoeven geen dure films meer te kopen (volgende maand weer + ...%), geen ontwikkelkosten en toch we zeuren meer dan ooit....

afbeelding van peterw

het verschil in adviesprijs bij uitkomen is klein. 2700 om 2900 euro. Het is in principe dezelfde kwaliteit camera, zij het dat de technologische ontwikkelingen weerom fors waren in de tussentijd.

En - je laatste punt -, vergis je niet, de camera is niet meer filmhouder, maar de film zelf...

afbeelding van Anonymous

Het is toch niet zo raar de conclusie te trekken dat als de d700 1800e kost, nogsteeds geleverd word en nikon de 'duurdere' is, er onmogelijk een goedkopere Fullframe camera gaat komen?

afbeelding van Canon

Als de naam Nikon er niet op zou komen te staan zou ie een stuk aantrekkelijker worden. ;-b

afbeelding van osiris

Filmfuncite absolute must, al die 50 plus roepers die dit niet willen, ophoepelen graag, het zijn nieuwe tijden en we willen kunnen filmen. Zoooo 2006 om dit niet willen vreselijk, lijkt wel combinatie van Wilders stemmers, gecombineerd met gereformeerde heilige missie en spruitjeslucht, baaah...

afbeelding van pipo de clown

Jij rijdt vast in een Audi.

afbeelding van Coen Heveling

Filmfuncite absolute must, al die 50 plus roepers die dit niet willen, ophoepelen graag.

Ik bèn 50, en digitaal behoorlijk bij de tijd. Maar zelf een fietser maakt zijn keuze, een atb of een racefiets. Wij pakken een fotocamera of een videocamera.
Wil je iets goed doen, pak iets goeds, en niet twee keer de helft...

afbeelding van Anoniem

Lees eens goed na wat jezelf zegt je pakt een fotocamera of een videocamera.
maar niet twee keer de helft, dus met andere woorden met een racefiets gaan ATB fietsen in de modder is dus geen optie.
Tenzij je er croswielen in gaat zetten en een aangepast verzet.
Nee hoor met deze argumenten kun je mij niet overtuigen ik heb liever een goede fotocamera zonder film functie dan een met van alle twee met een beetje van ieder de helft.

afbeelding van Anonymous

ik wil geen full frame, dan moet ik al mijn objectieven inruilen. Ze kunnen beter de d5100 en d7000 upgraden. Ik hoef ook niet te filmen, dat is een heel ander hobby

afbeelding van Ricardo Boks

Een Nikon D600 met 24MP en iets minder extra's zou een prima opvolger van de D700 kunnen zijn, het hebben van een filmfunctie is handig maar geen must.

afbeelding van Anonymous

Tja geen video, het kost niks extra's dus hoeft het er niet af.
Als je het niet wilt dan gebruik je het gewoon niet.
Dat is iets wat ik met alle functie's doe zelfs met mijn flits, gebruik ik ook niet .....
Haha maar van mij mag die komen en mijn D700 is dan voor elk aannemelijk bod te koop...

Groetjes

afbeelding van Ronny Rouffa

ik zou van de d800 wel wat pixels kunnen laten vallen...24 mill pix is meer dan voldoende, en zelfs 16 mill. ALs de prijs maar juist en betaalbaar zit. De full frame is zeker welkom. Ik bezit nu een d300s.
mvg...