Nikon D4: filmen in de praktijk (testvideo's)

jesse kraal 4095 2
Nikon wil met de D4 een behoorlijke inhaalslag maken op gebied van video. Ben je benieuwd naar wat dat in de praktijk betekent? Wij gingen op pad met Nikons nieuwe topmodel en een Nikkor 35mm f/1.4.

Was het voorheen vooral Canon dat zijn camera's voorzag van serieuze videomogelijkheden, ook Nikon lijkt nu volledig overstag. De Nikon D4 is voorzien van een aantal interessante mogelijkheden. Buiten de bijna verplichte 1080P-video met 30, 25 of 24 beelden per seconde en een microfoon-ingang, beschikt de D4 bijvoorbeeld ook over een koptelefoon-uitgang. Je kunt dus exact horen welk geluid de interne of externe microfoon registreert en daar eventueel het volume op aanpassen.

Opnemen op externe recoder

Zeer fanatieke filmers zullen de mogelijkheid waarderen om raw-video te kunnen opnemen met een externe hdmi-recorder. Wij beschikken niet over zo'n apparaat en nemen de video met H.264-compressie op de XQD-kaart op. Alle beelden in de testvideo zijn gemaakt met een Nikkor 35mm f/1.4-objectief en gefilmd vanaf statief. De framerate bedraagt 24 beelden per seconde en je kunt de video uiteraard in full hd bekijken.

Diafragma-voorkeuze

Als je kiest voor het diafragma-voorkeuzeprogramma, zal de camera automatisch de sluitertijden gebruiken die een veelvoud zijn van 1/25e. Verander je het diafragma, dan past de camera daar de sluitertijd en de iso-waarde op aan. Je heb keuze uit een automatisch iso-bereik van 200 tot 12800 of van 200-204800. Alles manueel instellen kan natuurlijk ook. Behalve in full hd kun je ook filmen in 720P met 60, 50, 30 of 25 beelden per seconde en 424P in 30 of 25 beelden per seconde.

Cropmodus

Nuttig is de cropmodus, hierbij gebruik je niet de volledige breedte van de sensor, maar een veel beperktere uitsnede terwijl de resolutie van de video gelijk blijft. Ook met een groothoek-objectief kun je zo gemakkelijk een wat krappere uitsnede maken. In het voorbeeld hieronder zie je het verschil tussen filmen in de normale modus en in de cropmodus, we gebruikten een AF-S Nikkor 50mm f/1.4.

Opnames starten en stoppen

Dankzij de nieuwe schakelaar schakel je met de D4 eenvoudig tussen de video- en fotomodus. Vreemd genoeg moet je nog wel eerst de liveview-knop indrukken voordat je ook daadwerkelijk video kunt opnemen. Een opname starten of stoppen kan met de speciale opnameknop. Druk je tijdens het filmen de ontspanknop helemaal in, dan wordt de opname gepauzeerd en wordt er een foto in jpg-kwaliteit opgeslagen.

Gemakkelijk

Al met al is het opnemen van video met de Nikon D4 betrekkelijk eenvoudig, het maken van een goede video komt vooral aan op je eigen kwaliteiten. In dat opzicht werkt dat bij video hetzelfde als bij fotografie. Ben je echter bedreven in het schieten van video, dan zul je in de D4 een fijn stuk gereedschap vinden, die een zeer goede kwaliteit en een aantal handige instellingen biedt.

Nikon D4 review

Momenteel verblijft er een Nikon D4 op de redactie. Een uitgebreide review lees je in DIGIFOTO Pro 1.2012. Wel kun je op onze website alvast de ruisprestaties van de D4 bekijken.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Patrick Creemers

Jullie zeggen niets over de software om alle filmpjes aan te passen, is dat ook iets waar Nikon een goede software voor heeft ontwikkeld en bijlevert voor deze sterke prestatie?
Of zijn we genoodzaakt van ons te begeven met deze nieuwe ontwikkeling naar bestaande programma's?

afbeelding van NikonMaster

Nikon heeft weliswaar software om wat mee te bewerken, maar Premiere van Adobe is uitgebreider, zeker de Pro versie.