Nikon Coolpix 5400: Canonkiller?

Redactie 1538 0
winmagazine teste in het oktober-nummer elf camera's. Een bonus voor de online-bezoeker: de Nikon Coolpix 5400.

De Nikon Coolpix 5400 richt zich op de zakelijke gebruiker en de consument die meer wil dan een compactcamera. De uitstraling, ouderwets zakelijk zwart, past daarbij. De Coolpix 5400 is een echte fotocamera: het design is gericht op functionaliteit, niet op schoonheid.


Functionele logica vertaalt zich duidelijk niet in de gekozen locaties voor kabelaansluitingen (DC/IN, USB 1.1, A/V out). Ze zitten over de gehele camera verspreid. Dit in tegenstelling tot het geordende cluster van aansluitingen bij de PowerShot G5 (en G3) van concurrent Canon, waar de Coolpix 5400 zeker de strijd mee aangaat. Bij de Coolpix 5400 zijn de afdekkende, zachtrubberen klepjes ielig uitgevoerd. Ik hoop ze bij langdurig gebruik niet per ongeluk af te scheuren.


De gebruiker wordt blijer van het 1,5 inch LCD-scherm, dat na het uitklappen in elke gewenste stand kan worden gebracht. De fotograaf hoeft niet langer plat met de buik op de grond of met de armen gestrekt boven het hoofd op goed geluk beelden te trekken. Wie kiest voor het vertrouwde kijken door de zoeker, ziet in vergelijking met de Canon PowerShot G5 geen stukje lens. Toch heeft Nikon (evenals Canon) bij de Coolpix 5400 gekozen voor een traditionele, optische zoeker die niet direct in contact staat met het beeld dat de lens 'ziet' (dus niet voor de zogenoemde EVF-methode).

Operationeel


Klik om te vergroten
Acceptabel kleurenspectrum en macro-zoom
Bij het insteken van de Compact Flash (I/II)-geheugenkaart merk je direct op dat het compartimentsklepje wel erg dicht op de bevestigingsbeugel voor een draagkoord zit. Eenmaal operationeel is de Coolpix 5400 bij het daadwerkelijk fotograferen een prettige camera. Zo 'zoomt' de lens behoorlijk soepel en snel in en uit.


Gebruikt u de camera in repeteerstand (meerdere beelden per seconde), dan vindt u in de Nikon Coolpix een razendsnel toestel. Wel hebt u na het schieten van beelden, zeker in de hogere resoluties, uw geduld nodig. Evenals de vele andere digitale camera's met vijf of meer
Klik om te vergroten
Contrast bij fel licht vertoont slechts licht verval in beeldopbouw (zie dakrand en weerspiegeling)
megapixels kost het wegschrijven van foto's naar de geheugenkaart veel tijd. Zelfs met Compact Flash, dat altijd nog sneller is dan bijvoorbeeld Secure Digital (SD)-kaarten die in veel compactcamera's worden gebruikt.


De lens van de Coolpix 5400 reageert trager in opnieuw scherpstellen dan het objectief van de PowerShot G5 van Canon. Met het Nikon-toestel hebt u eerder onscherpe beelden in repeteerstand, maar in 'single-shot' moet er geen probleem zijn.


Gelet op de beeldkwaliteit, lijkt de Nikon 5400 iets 'dikkere' kleuren te produceren dan de Canon G5, maar dit zal de meeste gebruikers nauwelijks opvallen.

Conclusie


De Nikon Coolpix 5400 is een prima camera voor de professionele gebruiker, maar blijft op enkele elementaire punten (bedieningsgemak en autofocus) achter op de PowerShot G5 van Canon met wie de camera de concurrentiestrijd aangaat.

Meer info: Nikon-Europe, www.europe-nikon.com


Lees ook de test van de Canon PowerShot G3
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie