Nikon 80-400mm f/4.5-5.6: nieuwe versie onderweg?

jesse kraal 2869 0
Nikon's huidige 80-400mm f/4.5-5.6 ED VR is een oudgediende. Stabilisatie mag dan aanwezig zijn, een geintegreerde focusmotor is dat niet. Ruim twee jaar geleden doken er voor het eerst geruchten op over een opvolger, nu is er wederom een patent gepubliceerd met een nieuw optisch ontwerp.

Het is een van de oudste Nikon-objectieven met stabilisatie, nog zonder verschillende standen of statiefdetectie. Het ontbreken van een AF-S-motor zorgt er voor dat instap-dslr's van Nikon niet met de 80-400mm overweg kunnen en volgens diverse reviews laten ook de optische prestaties te wensen over.

Nikon 80-400
De huidige Nikon AF-D 80-400mm f/4.5-5.6 ED VR

Opvolger

Nikon lijkt dat al langer te weten, want in juni 2010 maakte Nikonrumors al melding van een patent voor een nieuwe 80-400mm. Verwacht werd dat het objectief snel zou komen, maar we weten nu dat dit niet gebeurd is. Wellicht gaat het binnenkort toch zover komen, er is wederom een patent gepubliceerd op Egamiblog dat een nieuw optisch ontwerp beschrijft. 

Nieuw ontwerp

Aan het bereik en de maximale lichtsterkte verander niets, wel groeide het aantal elementen van zeventien naar twintig en het aantal groepen van elf naar dertien. Opvallend is dat het aantal ED-elementen wordt teruggebracht van drie naar één. Niet beschreven in het patent is het wel of niet aanwezig zijn van een interne scherpstelmotor, maar we gaan er vanuit dat het objectief van het AF-S-type zal zijn en dus ook op de voordeligere Nikon-dslr's werkt.

Egami
Meer elementen, meer groepen, maar minder ED-glas en interne zoom.

Interne zoom

Niet alleen tijdens het scherpstellen zal het objectief niet van lengte veranderen, ook het zoomen gebeurt intern. Daarmee voorkom je ontstabiliteit als je vanaf een statief werkt, maar het maakt het nieuwe objectief ook een stuk langer. Daar waar de oude 80-400mm zo'n zeventien centimeter lang is, verdubbeld dit tot dertig centimeter voor het nieuwe ontwerp. Of en wanneer de nieuwe AF-S 80-400mm f/4.5-5.6 ED VR in de winkel zal liggen is niet bekend.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse