Nikon: 2x nieuwe digitale spiegelreflex

Redactie 497 0
Nikon brengt in juni tegelijkertijd twee nieuwe digitale spiegelreflexcamera's (

De nieuwe D50 en de verbeterde D70s lijken zeer sterk op elkaar. Ze kunnen allebei fotograferen in maximaal 6 megapixels (3008 x 2000 pixels) met dezelfde beeldsensor van Sony. De D50 is de goedkopere van de twee en heeft iets minder geavanceerde functies. Hoeveel ze overigens exact gaan kosten is pas in juni bekend, als de verkoop van beide toestellen start.

Beide toestellen

Beide toestellen kennen hetzelfde iso-waardebereik (lichtgevoeligheid) van 200 tot 1600. Beide toestellen zijn bovendien uitgerust met een 5-puntsautofocussysteem
Klik om te vergroten
Nikon D50 in zilverkleurige uitvoering. Er bestaat ook een zwarte uitvoering
en kunnen behalve automatisch en handmatig ook enkelvoudig (AF-S) en continu (AF-C) scherpstellen. Fotograferen doe je door de zoeker, maar terugkijken en selectiemenu's zijn toegankelijk via een 2-inchmonitor op de achterzijde die 130.000 pixels aan resolutie heeft meegekregen.D50

De D50 lijkt toegesneden op het snijvlak consument en professional, met onder meer de nieuwe fotografeerstand Kinderen om de snelle koters in lastige situaties goed op de kiek te kunnen zetten zonder eerst te hoeven nadenken over sluitertijd, diafragma en belichting.

Het sluitertijdbereik loopt overigens van 30 seconden tot een 4000ste van een seconde. Ook Bulb (het lang laten openstaan van de camera) is mogelijk.

De camera wordt geleverd zowel in een zilverkleurige als zwarte uitvoering. Opvallend is de gekozen geheugenkaart:
Klik om te vergroten
Nikon D70s nagenoeg gelijk met voorganger D70
van het type Secure Digital (SD) of MultiMedia Card (MMC). Nikon hoopt daarmee wellicht dat consumenten gemakkelijker de overstap maken omdat ze al een SD-geheugenkaart uit een compactcamera hebben. Het voorkomt bovendien dat veel semiprofessionals kiezen voor de goedkopere D50 in plaats van de D70s. Een beetje fotograaf gebruikt namelijk het liefst snellere Compact Flash-geheugenkaarten in zijn digitale spiegelreflexcamera vanwege hun hogere snelheid en doorgaans goede betrouwbaarheid.

D70s

Ten opzichte van zijn voorganger D70 heeft de D70s slechts weinig nieuwigheden meegekregen. De beeldsensor is gelijk (23,7 x 15,5 mm Nikon DX-formaat; gefabriceerd door Sony), evenals de resolutie (6 megapixels), de sluitertijden (30 tot 1/8000 sec) en de fotografeersnelheid (3 beelden per seconde voor maximaal 12 jpeg-foto's achter elkaar.

Het enige dat echt opvalt is het iets grotere LCD, dat van 1,8 inch naar 2 inch is gebracht. De resolutie van de monitor is met 130.000 pixels overigens gelijk gebleven. Foto's schrijf je weg op een (hogesnelheids-)Compact Flash-geheugenkaart (type I & II).

Objectieven

Bij de introductie van de twee nieuwe digitale spiegelreflexcamera's nam Nikon de gelegenheid te baat ook twee nieuwe objectieven op de markt te brengen. Voor het korte bereik de AF-S DX Zoom-Nikkor 18 - 55 mm (in vergelijking met analoge camera's 28,8 tot 88 millimeter) f3.5 (groothoek) – 5.6G (tele) ED. Voor het lange bereik: de AF-S DX Zoom-Nikkor 55 - 200mm (analoog equivalent: 88 - 320 mm) f4 (groothoek) – 5.6G (tele) ED.

Conclusie

De verschillen tussen de nieuwe Nikon D50, de D70s en de oudere D70 zijn zeer klein. Vooral bij de D70s is de winmag-redactie benieuwd naar de prestaties ten opzichte van zijn voorganger, omdat ogenschijnlijk nauwelijks vernieuwingen zijn aangebracht. Een test moet hierover uitsluitsel geven.
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie