Nikkor 35mm f/2.8 VR-objectief te zien in patent

Julian 1660 1
Nikon werkt mogelijk aan een 35mm f/2.8-objectief met VR-beeldstabilisatie. In een patent van de fabrikant is een dergelijk objectief te zien. Het ontwerp bestaat uit zes elementen in 5 groepen en maakt gebruik van twee asferische elementen.

Nikon heeft al de dure, grote en zware AF-S 35mm f/1.4 in het assortiment, de 35mm f/2.8 die in het patent beschreven wordt is een stuk minder lichtsterk, maar zal ook een stuk kleiner zijn. VR-beeldstabilisatie moet er voor zorgen dat je ook bij weinig licht uit de voeten kan.

Naast de 35mm f/1.4 heeft Nikon ook de AF-S 35mm f/1.8, maar die is niet geschikt voor fullframe-camera's. De oudere Nikkor 35mm f/2 is dat wel, de keuze voor een kleinere diafragmaopening is dan ook opvallend.

De nieuwe 35mm f/2.8 VR die in het patent wordt beschreven is geschikt voor FX-camera's en heeft een lensontwerp bestaande uit 6 elementen in 5 groepen. Twee afserische elementen moeten vervormingen tegengaan.

Het patent werd op 23 juni 2010 ingediend en is sinds 12 januari dit jaar gepubliceerd. Of we daadwerkelijk een AF-S Nikkor 35mm f/2.8 VR op de markt zullen zien verschijnen zullen we nog moeten afwachten.

Nikkor 35mm VR

afbeelding van Frits de Beer

Nah..... een 1.4 is lekkerder.
Een 35 kun je nog wel eens stil houden toch?
Als je dat niet als fotograaf stil kunt houden moet je je afvragen of je niet beter wat anders kunt gaan doen.