Nik doet software in de uitverkoop, complete suite voor 149 dollar

jesse kraal 9948 19
Nik Software, bekend van plug-ins voor diverse fotobewerkingspakketten, voert een flinke prijsverlaging door op haar software. De Duitse firma werd vorig jaar overgenomen door Google, vermoedelijk vooral vanwege de populaire app Snapseed.

Voorheen moest je behoorlijk diep in de buidel tasten voor de afzonderlijke plug-ins van Nik, deze kostten als snel 100 euro of meer per stuk. Voor een pakket met alle plugin's moest je ruim 400 euro neertellen. Desalniettemin mocht Nik rekenen op aardig wat interesse vanuit de fotografiewereld. Met name Silver Efex Pro 2 wordt vaak geroemd om zijn fraaie zwart-witomzettingen. Andere plugins van Nik zijn HDR Efex Pro 2, Sharpener Pro 3, Color Efex Pro 4, Viveza 2 en Dfine 2.

Snapseed en Google

September 2012 werd Nik overgenomen door Google, waarschijnlijk vooral om de populaire Snapseed-app ook naar Android te krijgen. Tegelijk met de gratis Android-versie eind 2012, werd ook de iOS-versie van de app voor nop in de iTunes App Store gezet. Tegelijkertijd met de prijsverlaging van de Nik Software heeft Google Snapseed geïntegreerd met de Google+-apps voor Android en iOS.

Forse prijsverlaging

Google gaat niet zover dat ook de professionele pakketten van Nik gratis beschikbaar worden gesteld, wel worden de prijzen flink verlaagd. Of beter gezegd prijs, want kon je voorheen de verschillende plugins ook afzonderlijk aanschaffen, nu krijg je de complete bundel voor 149 dollar (een europrijs wordt niet vermeld). Daarmee is het pakket zo'n zeventig procent goedkoper dan voorheen aldus Google. Was je voornemens slechts één van de plugins aan te schaffen, dan ben je in dit geval wel iets duurder uit. Al verzachten de overige vijf apps in dat geval wellicht de pijn.

In tegenstelling tot eerdere berichten, lijkt het erop dat als je nu al een of meerdere plugins hebt aangeschaft je het volledige pakket niet meer gratis krijgt. Hier was eerst wel sprake van, via een support-pagina werd uitgelegd hoe deze gratis update in zijn werk ging. Terwijl we dit stuk aan het schrijven waren is die pagina offline gehaald van de Nik-website. We hebben Nik hierover om uitleg gevraagd en wachten nog op antwoord.

Toekomst

Onlangs schrapte Nik de computer-versie van Snapseed, wellicht om de professionele pakketten niet al te veel in de weg te zitten. We zijn echter benieuwd of Google de ontwikkeling van nieuwe professionele Nik-pakketten zal doorzetten, of dat dit een verkapte 'opheffingsuitverkoop' is. Hoe enthousiast wij ook kunnen worden van de plug-ins, ze lijken niet echt te passen binnen het productaanbod van Google. We hopen echter dat onze vrees ongegrond is en we binnenkort wellicht nieuwe, betaalbare plug-ins voor Adobe Photoshop, Lightroom en Apple Apperture te zien krijgen. 

Nik
Tegelijk met de prijsverlaging krijgen de logo's van de pakketten een restyling.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Piet Van den Eynde

Het kan nog goedkoper: wanneer je bij het uitchecken bij 'Discount Code' MORETHANWORDS15 ingeeft, krijg je nog eens 15% korting! Omgerekend komt het volledige pakket daarmee op minder dan 100€. Dat is ongeveer de helft van wat de individuele plug-ins apart kostten!

afbeelding van Anonymous

Top! dank je, die werkt.

afbeelding van John Verbruggen

Mooi dat het hele pakket goedkoper is geworden, maar als je als bestaande gebruiker de volle mep hebt betaald voor 1 of meerdere producten voelt dit niet goed. Nieuwe klanten zijn kennelijk belangrijker als trouwe gebruikers...

afbeelding van wimhendriks

Nen,nee,de laatste meneer/mevrouw heeft het mis ik als gebruiker kreeg vandaag het heke pakket voor niets,Dear wim,
Thanks for being a long-time Nik customer. As a registered owner of one or more of our software products, we are pleased to announce that you are now eligible for a free copy of the new Nik Collection by Google, which includes all six of our award-winning plug-ins for Photoshop, Lightroom, or Aperture.
dat heb ik van Adobe nog niet gehad,terwijl ik die als een van de eerste had begin 80.
Dank je wel Google/NIK.

afbeelding van John Verbruggen

Da's heel mooi, maar waarom heb ik nog geen mail gezien dan? Ik heb vorig jaar Color Efex voor de volle mep gekocht.

afbeelding van Julian

Aanvankelijk stond op de website dat gebruikers die een plug-in gekocht hebben het hele pakket krijgen. Die pagina is echter verwijderd. We hebben nagevraagd hoe dat zit en wachten op antwoord.

afbeelding van John Verbruggen

Mooi, ik heb het ook via twitter even gevraagd. Als ik antwoord krijg, laat ik het hier ook weten!

afbeelding van John Verbruggen

Ik vond na wat zoeken deze link: https://plus.google.com/u/1/112991908363536599988/posts/dwJAcwuphTa Daar staat dat bestaande gebruikers gratis krijgen. Ik heb ook een service melding aangemaakt en wacht nu even rustig af.

afbeelding van wimhendriks

Ha Julian,een kleine aanvulling ik kreeg een persoonlijke email,misschien ligt het daaraanplus dat ik de plug-ins een van de eerste had in de 90 jaren.

afbeelding van NathalieVD

'Pakketen' redactie ?

afbeelding van Anonymous

Hier verleden jaar HDR efex pro aangekocht.

afbeelding van Leon Nolis

Oeps .... blijkbaar een WIn file die niet kan geopend worden ? Licht frustrerend wetende dat je betaald hebt en er ( voorlopig ) geen weg mee op kan ?

afbeelding van Anonymous

Probeer een andere browser dan IE, of plaats er zelf .exe achter. Schrijnt een probleem met IE te zijn.

afbeelding van suyari1

Het ligt aan de extensie, niet aan de browser of zo. De oplossing heb ik op mijn website geplaatst
http://ellyvanveen.wordpress.com/2013/03/26/nik-google/

afbeelding van fazt eddie

ik kan mijn originele silver efex pro 2 niet meer gebruiken sinds ik het complete pakket in try out heb gedownload. verdorie 180€ voor betaald, en nu krijg ik de melding van demo of buy! wie kan mij helpen?

afbeelding van JePeWe

Contactformulier op website NIK service invullen en aangeven dat je in het afgelopen jaar een individuele plugin hebt aangeschaft. Op basis van het huidige aanbod kom je in aanmerking voor de volledige collectie zonder bijbetaling. Vervolgens krijg je na een dag of twee een nette mail met download link voor de hele collectie.
Of anders: try-out deinstalleren en silver efex er weer opzetten met je productsleutel.

afbeelding van joris nijs

merci voor de reactie.
zal hun reactie afwachten

afbeelding van pruus

Vanmiddag een mail gestuurd naar de servicedesk. Kreeg direct een reactie. Foto van pakket gemaakt en gestuurd. Pakket had ik in oktober gekocht. En binnen 10 minuten kreeg ik de link om het pakket te downloaden. Prima service. Top!

afbeelding van Helene Meijler

heb nog "dure"software en nu accepteren ze mijn productsleutel niet bij het omzetten naar nieuwe computer.