Nieuwe website brengt sensorformaten in beeld

jesse kraal 5383 1
Je komt het bijna altijd tegen in onze artikelen over een nieuwe camera: het formaat van de sensor. We hebben het meestal over cropfactor, hoeveel maal groter of kleiner is de beeldchip dan een kleinbeeldnegatief (36 x 24 mm)? Cameraimagesensor.com laat je de verschillen visueel vergelijken.

Ondanks dat het kleinbeeldnegatief, ofwel het standaard fotorolletje, al jaren niet meer de standaard is binnen de fotografie, is zijn afmeting dat nog wel. Dat komt doordat veel fabrikanten hun analoge spiegelreflexcamera's hebben doorontwikkeld tot digitale camera's. Een aantal toestellen hebben een fullframe-sensor, de meeste beeldchips zijn van het aps-c formaat en zijn daardoor 1,5 of 1,6 maal kleiner dan een kleinbeeldnegatief of fullframe-sensor.

Kleinere sensoren

Compactcamera's en smartphones stammen veel minder direct af van analoge camera's en hebben een sensor die vele malen kleiner is dan die van een fullframe-camera. Fabrikanten hebben het dan ook zelden over de cropfactor maar duiden de sensoren bij maat aan (bijvoorbeeld 1/1,7 inch). Daarentegen wordt bij het bereik vaak wel als equivalent van een kleinbeeldcamera genoemd.

Sensor
Het donkerblauwe vlak stelt de fullframe-sensor van de Canon 5D Mark III voor. De Pentax 645D (Paars) heeft een fors grotere sensor. De Sony NEX-F3 (groen), de Nasa Curiosity Rover (blauwgroen) en de Apple iPhone 4S (roze) zijn kleiner.

Cropfactor berekenen

Deel je de maximale groothoek van een compactcamera in kleinbeeldequivalent van het bereik door de werkelijke brandpuntsafstand (die vaak op het objectiefje vermeld staat), dan krijg je alsnog de cropfactor. Bijvoorbeeld: 25mm / 4,1mm = 6.09. De cropfactor van de camera is dan 6,09x en dat is een behoorlijk stuk kleiner dan een fullframe-sensor.

Visualiseren

Maar hoeveel kleiner? De makers van de handige website Camerasize.com, waar je de afmetingen van camera's kunt vergelijken, hebben Cameraimagesensor.com gebouwd waar je de afmetingen van sensoren kunt vergelijken. Erg handig om het een en ander wat beter te kunnen visualiseren.

Sensor iPhone
De 41-megapixel Nokia 808 heeft niet alleen veel meer pixels dan de concurrentie, ook een fors grotere sensor.

Van iPhone tot Pentax 645D

Selecteer bijvoorbeeld als eerste de iPhone 4S, op dit moment een van de meest gebruikte camera's ter wereld. Kies daarna voor een fullframe-camera, zoals de Canon 5D Mark III en je ziet het enorme verschil. Bedenk dan dat de sensor van die Canon net zo groot is als een ouderwetse dia en je kunt je voorstellen hoe minuscuul de sensor in je telefoon is.

Speel wat met verschillende camera's (zelfs de camera van de marsrover Curiosity staat er tussen) om een goed beeld te krijgen van sensorafmetingen. Hoewel het formaat geen directe graadmeter is van kwaliteit, is het wel gemakkelijker om een grote sensor goed te laten presteren dan een kleinere.

Sensor CSC
Een aantal populaire compacte systeemcamera's vergeleken met een normale en een geavanceerde compactcamera.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Klikmans