Nieuwe Voigtländer Heliar 12mm f5.6 met M-vatting

Julian 1358 0
Cosina presenteert een nieuwe versie van de Voigtländer Heliar 12mm f/5.6 ultragroothoek. Het objectief krijgt een M-lensvatting, moet nauwkeurigere scherpstelling mogelijk maken en kan met filters overweg zonder adapter.

De Super Wide Heliar 12mm f/5.6 is al jaren op de markt met een M39-lensvatting. Cosina komt nu met een nieuwe versie van het Voigtländer objectief, met M-lensvatting, waardoor de lens onder andere op Leica camera’s gebruikt kan worden. Eerder werd ook de Super Wide Heliar 15mm f/4.5 in een nieuw jasje met M-vatting uitgebracht.

Het nieuwe objectief beschikt over nauwkeurigere scherpstelmogelijkheden volgens de fabrikant. Scherpstellen kan overigens alleen handmatig. De optische constructie van 10 elementen in 8 groepen blijft gelijk aan de voorganger. Wel kan het nieuwe objectief beter overweg met filters. Er is geen adapter meer nodig om de 67mm filters te plaatsen.

Ook komt er een nieuwe bijbehorende optische zoeker op de markt, die optioneel aangeschaft kan worden voor gebruik in combinatie met het objectief. Volgens het Duitse Photoscala gaat het nieuwe objectief 1000 euro kosten, de zoeker kost nog eens 450 euro.