Nieuwe uitgave Max Natkiels' fotoboek over Paradisobezoekers

Julian 3501 2
In 1986 verscheen Max Natkiels fotoboek over Paradiso bezoekers: Paradiso Stills. Het boek wordt beschouwd als vintage en is alleen nog met moeite antiquarisch verkrijgbaar. Begin september verschijnt een nieuwe en volledigere versie.

Het nieuwe boek, 'Studio Paradiso', bevat meer dan 600 foto’s, waarvan 400 niet eerder werden gepubliceerd. Max Natkiel maakte de zwart-wit portretten van bezoekers van Paradiso in de periode 1980-1990, maar vooral in het begin van de jaren ’80. Als frequent bezoeker van concerten ontmoette hij in Paradiso punks, skinheads, rasta’s en andere subculturen. Hij dronk met ze mee, feestte mee en raakte met ze aan de praat.

Vanaf 1980 nam Max zijn oude Rolleiflex-camera en een flitser mee en maakte hij meer dan duizend portretten. Hij zette zijn keuze van het Paradiso publiek tegen een neutrale achtergrond (de tegeltjes van de wc, een muur in de gang) en fotografeerde ze frontaal en ongedwongen in contrastrijk zwart-wit.

Het fotoboek verschijnt bij uitgeverij Voetnoot, telt 624 pagina’s en komt op de markt met vier verschillende covers. De inleiding is van filosoof en publicist Dirk van Weelden.

Van 3 september tot 5 januari 2014 is een selectie van 40 portretten te zien in de kelder van het Stadsarchief van Amsterdam (Vijzelstraat 32).

De boekpresentatie is op dinsdag 3 september in de kleine zaal van Paradiso. Hiervoor worden geen toegangskaarten verkocht, geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door te mailen naar publiciteit@paradiso.nl.

Fotoboek Paradiso

afbeelding van Martijn de Jonge

Grappig, ik kan me de periode dat Max in de plee van Paradiso fotografeerde nog goed herinneren. Ik vond het destijds eigenlijk nogal geforceerd en had de indruk dat Max' keuze vooral door het uiterlijk werd bepaald. Leuk dat de beelden weer te zien zijn!

afbeelding van ReflectionsFromWithin

Lijkt me wel een leuk boek om te hebben.
Ik kan 3 september niet, maar het zal daarna ook wel ergens te krijgen zijn..
Wel mooi al die uitgedoste mensen.