Nieuwe tentoonstellingen Fotomuseum Den Haag

Nieuwe tentoonstellingen Fotomuseum Den Haag

Jasper van Bladel 1015 0
Tegelijkertijd met de heropening van het Fotomuseum Den Haag op 17 december opent een drietal tentoonstellingen. Naast de Werner Bischof-tentoonstelling worden nog twee tentoonstellingen geopend.

Eén van de tentoonstellingen is die van het werk van de Belgische fotografe Lara Gasparotto (1989). Ze presenteert haar fotoserie Ask the Dusk als een autobiografie die het midden houdt tussen droom en werkelijkheid. Ze toont geabstraheerde landschappen, portretten van haar geliefden en haar omgeving, in kleur en zwart wit, in een mystieke en vervreemdende context. Bij uitgeverij Ludion is een gelijknamig boek verschenen met inleiding door Francesca Alfano Miglietti. Deze tentoonstelling is overigens haar eerste solo-expositie.

Lara Gasparotto, (België, 1989), Laura, 2016; Fotomuseum Den Haag / courtesy Stieglitz 19, Antwerpen.

Lara Gasparotto, Ask the Dusk, 2016, courtesy Stieglitz19

Nacht Ontwaakt

Verder opent er in het Fotomuseum een tentoonstelling over nacht- en avondfotografie.

Fotografie bestaat bij de gratie van licht. Het is daarom niet vreemd dat fotografen sinds het ontstaan van de fotografi e de grenzen van het gebruik van licht opzoeken. Een van die uitdagingen is het vastleggen van de nacht. Zij maken er een spel van tussen licht en donker, zwart en wit, zichtbaar en onzichtbaar en roepen met hun foto’s sferen op van mysterie, magie, dramatiek, psychologische spanning en kwetsbaarheid. Het Gemeentemuseum DenHaag bezit een prachtige collectie fotografie.

Van deze fotografen is werk te zien in de tentoonstelling: Klaus Baumgärtner, Carel Blazer, Aysel Bodur, Desiree Dolron, Vojta Dukát, Marco van Duyvendijk, Bruno van den Elshout, Ed van der Elsken, Gilbert Fastenaekens, Gerard Fieret, Leonard Freed, Nan Goldin, Dirk de Herder, Evelyn Hofer, Koo Jeong A, Gerry Johansson, Johan van der Keuken, Helena van der Kraan, Raymond Meeks, Emiel van Moerkerken, Awoiska van der Molen, Max Natkiel, Alewijn Oostwoud Wijdenes, Willem van de Poll, Eddy Posthuma de Boer, Margot Rood, Karl Hugo Schmölz, Dougie Wallace, Gerard Wessel, Michael Wolf.

Karl Hugo Schmölz (1917-1986), Wormland, Keulen / Cologne, 1957.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper