De perfecte selfie?

Nieuwe techniek Adobe voor de perfecte selfie: professional overbodig?

Jasper van Bladel 943 0
Een professionele selfie maken met je smartphone? De techniek is ver, maar een selfie blijft toch altijd nog een stuk achter bij een professioneel gemaakt portret. Dat is verleden tijd als het aan Adobe ligt, Adobe Sensei heeft een techniek ontwikkeld waarmee je een selfie omtovert tot een professioneel portret.

Een ontwikkelingsafdeling van Adobe, Adobe Sensei, heeft een video gepubliceerd waarin je kunt zien dat Adobe ver is met de ontwikkeling van een techniek om eenvoudige selfies om te toveren in prachtige professionele portretten. Adobe gebruikt daar artificiële intelligentie voor: op basis van algoritmen en berekeningen kun je bijvoorbeeld het perspectief in je foto veranderen. Een selfie wordt uiteraard op armlengte gemaakt, maar dat is niet de meest handige afstand als je zoekt naar een natuurlijk perspectief. Met de techniek van Adobe buig je dat perspectief eenvoudig om naar dat van bijvoorbeeld een 50mm objectief. Ook kleuren, contrasten en achtergrond zijn aan te passen.

Blur

Maar daar blijft het niet bij: ook kun je met de app een effect creëren waarbij de achtergrond wordt geblurred om zo het gebruik van een objectief met een kleine scherptediepte te simuleren.

Niet bekend

Als het aan Adobe ligt is er binnenkort geen professionele fotograaf meer nodig om een mooi portret te maken. Dat lijkt ons een claim die een stap te ver gaat, gelukkig maar. Toch kun je aan deze techniek al wel zien waartoe artificiële intelligentie in staat is. Er is overigens nog niets bekend over of en wanneer de techniek ook daadwerkelijk in onze telefoons te vinden is. 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper