Nieuwe speler op sensormarkt: Toshiba (Nikon D5200)

jesse kraal 2154 0
Sommige mensen halen hun gloednieuwe apparatuur het liefst zo snel mogelijk uit elkaar. Bij Chipworks werken zulke mensen, want de Nikon D5200 is reeds ontleed. Vooral de sensor is opvallend, deze komt bij Toshiba vandaan. Nog niet eerder zagen we beeldchips van dat merk.

Het blijft een mooi gezicht, zo'n camera van binnen. Zelf genieten we overigens nog meer van een werkend exemplaar maar gelukkig denken ze daar bij Chipworks anders over. Zij hebben een Nikon D5200 op de pijnbank gelegd en stukje bij beetje uit elkaar gehaald. De sensor komt verrassend genoeg niet van Sony maar blijkt een Toshiba-product.

Nikon D5200

Verrassend

Gezien de specificaties en de eerdere samenwerking tussen Sony en Nikon op het gebied van sensor-technologie, was de verwachting dat de sensor in de Nikon D5200 (en D3200) in de basis gelijk is aan die in Sony-producten zoals de A77 en NEX-7. Zo hebben deze toestellen alle een resolutie van exact 6000 x 4000, op de D3200 na, deze heeft zestien extra verticale rijen pixels. Het kan natuurlijk nog steeds zo zijn dat Sony en Toshiba beide betrokken zijn bij de ontwikkeling dan wel productie van de bewuste beeldchip en dat de technologie wel degelijk overeenkomt.

Toshiba

Toshiba lijkt zijn pijlen dus te richten op de fotografiemarkt, enkele dagen eerder kwam het bedrijf al met een serie snelle compactflash-kaarten en een Lytro-achtige cameramodule voor telefoons. Wellicht krijgen we in de toekomst zelfs een volledig door Toshiba ontwikkelde camera te zien.

Foto's: Chipworks

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse