Nieuwe Speed Booster-cloon: Kipon BavEyes 0,7X

jesse kraal 2232 2
Metabones heeft nogal wat teweeggebracht met haar Speed Booster, een adapter die de beeldcirkel van een objectief verkleind, wat een grotere beeldhoek en meer lichtopbrengst oplevert. Al eerder kwam onder andere Mitakon met een kloon, nu heeft ook Kipon haar eigen adapter: de BavEyes.

Voor wie het nieuws gemist heeft: 14 januari 2013 kwam Metabones met een zeer bijzondere adapter, de Speed Booster, met eigenschappen die te mooi leken om waar te zijn. Eigenlijk is het een omgekeerde teleconverter. In plaats van de brandpuntsafstand te verlengen, maakt de adapter deze juist korter. Door toevoeging van enkele elementen wordt de beeldcirkel van een objectief verkleind van passend voor fullframe naar passend voor aps-c of micro four thirds. Ook wordt het diafragma effectief een stop lichtsterker.

Een 50mm f/1.8-objectief gaat zich daardoor gedragen als een 35mm f/1.2. Zowel de dof als de beeldhoek komen overeen met het objectief zonder adapter op een fullframe-camera. Bijkomend voordeel is dat je ook nog profiteert van het grotere diafragma, waardoor je snellere sluitertijden of lagere iso-waarden kunt gebruiken.

Metabones
Een simpele 50mm f/1.8 wordt een zeer interessante 35mm f/1.2, een 35mm f/1.4 verandert zelfs in een 24mm f/1.0.

Klonen

Een goed idee vindt natuurlijk navolging. Als eerste kwam Mitakon met de Lens Turbo. Zij waren zo slim ook met enkele varianten te komen die Metabones zelf (nog) niet in het assortiment had. Later kwamen we op Ebay ook adapters tegen van een naamloos fabrikaat. Nu is het dus de beurt aan Kipon, een bedrijf dat zich al langer bezig houdt met adapters, zij het zonder ingebouwd glaswerk.

Kipon BavEyes 0,7X

Kipon brengt in samenwerking met het Duitse IB/E OPTICS de BavEyes 0,7X-adapter uit voor Sony E-vatting. Aan de andere kant van de adapter kun je kiezen voor een Nikon F-, Leica R- of Canon EF-vatting. Hoewel de Canon-variant geen diafragmaregeling heeft en daarom voor originele Canon-objectieven maar beperkt bruikbaar is, heeft deze als voordeel dat er voor de EF-vatting vele goedkope adapters zijn om onder andere Nikon F-, Leica R-, Contax/Yashica- en Pentax K-objectieven te monteren. Prijzen zullen rond de 300 dollar gaan liggen, of het objectief ook naar Nederland komt is niet bekend.

Kipon

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

volgens mij wordt vergeten rekening te houden met de cropfactor.
Een 50mm lens incombinatie met deze adapter op een aps-c formaat camera blijft dus gewoon 50mm...

afbeelding van Julian

Met deze adapter kun je de cropfactor gewoon wegdenken. Zet je een 50mm op een aps-c NEX, dan is het ook echt een (ca.) 50mm. Zonder de adapter is dat 1.5 x 50 = 75mm.