Nieuwe raw-bestanden in oudere Photoshopversies

Julian 5171 0
Nu Photoshop CS4 op de markt is, brengt Adobe geen updates meer uit voor eerdere versies. Ondersteuning voor nieuwe camera’s kun je wel vergeten. Of toch niet? Adobe heeft zelf een oplossing in huis.

Ben je in het bezit van Photoshop CS3 en heb je een nieuwe camera op je wish list staan, dan is het nog maar de vraag of Adobe Camera Raw de raw-bestanden wel ondersteund. Zo voegde Adobe recent ondersteuning toe voor o.a. de Canon 5D Mark II, Panasonic G1 en LX3. Ondersteuning in Photoshop CS4 wel te verstaan. De nieuwe Camera Raw-updates werken niet met oudere versies.

Oplossing
Adobe heeft zelf een oplossing in huis: het Digital Negative-bestandsformaat. DNG is het eigen raw-formaat van Adobe. Sommige camera’s (o.a. Ricoh en Pentax) schieten direct in DNG. De meeste grote camerafabrikanten kiezen voor een eigen bestandsformaat. De oplossing is het omzetten van je ruwe bestanden naar DNG. Dit kan met Adobe’s DNG Converter. Een op zichzelf staand programma, gratis te downloaden.De software werkt simpel. Je start het programma, wijst een map aan waar de ruwe bestanden staan, een doelmap voor de omgezette dng-bestanden en drukt op omzetten. Het omzetten van een raw-bestand is in een paar seconden gebeurd.

Adobe’s DNG Converter wordt gelijktijdig ontwikkeld met Adobe Camera Raw. Ondersteuning voor nieuwe camera’s wordt tegelijk aan beide programma’s toegevoegd. Het grote voordeel van het dng-formaat, is dat het geopend kan worden met alle Photoshop CS-versies. Na omzetting zijn de bestanden uit de Canon 5D Mark II en Panasonic G1 probleemloos te openen in de raw-converter van Photoshop CS, CS2 en CS3.

Panasonic Lumix G1 raw-bestand in Photoshop CS3

Lightroom
Voor Adobe Lightroom geldt exact hetzelfde. Door je bestanden om te zetten naar DNG kun je probleemloos raw-bestanden uit de nieuwste cameramodellen openen in Lightroom 1.

De meest recente versie van Adobe DNG converter vind je op adobe.com/products/dng/