Nieuwe Raspberry Pi-camera maakt gebruik van Sony-beeldsensor

Nieuwe Raspberry Pi-camera maakt gebruik van Sony-beeldsensor

PieterMolenaar 1429 0
Raspberry Pi heeft een nieuwe camera-addon uitgebracht voor het Raspberry Pi-ontwikkelbord. De nieuwe accessoire heeft een beeldsensor van Sony, de IMX219 met 8 megapixels, als basis en kost 25 dollar. Naast de versie voor 'zichtbaar' licht, brengt de organisatie gelijk ook een infraroodvariant uit.

De Raspberry Pi-organisatie was genoodzaakt een nieuwe camera-addon voor de Raspberry Pi-ontwikkelboardserie uit te brengen vanwege een tekort aan OV5647-beeldsensors van Omnivision. Dat bedrijf was in 2014 gestopt met de productie daarvan en de twee productiepartners van Raspberry Pi, RS Components en element 14, waren door hun voorraad heen.

8 megapixels

De Sony-beeldsensor op het nieuwe cameraboard is volgens Raspberry Pi-oprichter Eben Upton een flinke verbetering. In plaats van de vijf megapixels van de Omnivision-sensor heeft de 1/4"-IMX219-beeldsensor 8 megapixels. Hoewel beide sensors van het zogeheten 'backside illuminated'-type zijn, zou de Sony Exmor R-sensor aanmerkelijk beter presteren. Zo wordt het dynamisch bereik in een foto verhoogd door de BME-HDR-functionaliteit waarbij voor de lichtere delen in beeld een kortere belichtingstijd gekozen wordt, dan voor de delen met minder licht.

Witbalans

Om de VideoCore IV-beeldprocessor speciaal te 'tunen' voor de Sony-sensor heeft Raspberry Pi hulp ingeroepen van Naush Patuck, voormalig teamlid van de beelddivisie van Broadcom. De meeste tijd ging volgens Patuck zitten in de witbalans-algoritmes. 'Auto White Balance is lastig omdat we correcte resultaten moeten garanderen over een groot deel van de kleurtemperatuurkurve', aldus Patuck.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe camera-addon is per direct te koop bij RS Components of element 14 voor de prijs van € 27,04.