Nieuwe prijs voor jonge documentaire fotografen

Julian 1259 0
Harvest Photography is een nieuw fotografieproject van De Nieuwe Oogst in samenwerking met weekblad HP/De Tijd. De twee gaan met een wedstrijd op zoek naar talent op gebied van documentaire fotografie in Nederland.

Met de HP Award gaan de organisatoren op zoek naar de beste Nederlandse documentaire­fotograaf onder de 28 jaar. De nieuwe wedstrijd moet het genre weer in de schijnwerpers zetten. Meedoen kan tot uiterlijk 12 november via www.hpaward.nl, het thema is: De Grote Stad.

Prijs

De winnende fotograaf krijgt 5000 euro voor het verder uitwerken van een documentaire en een full color-publicatie van zijn/haar serie in het kerstnummer van HP/De Tijd. Verder biedt de Bob Smit Gallery in Rotterdam de winnende fotograaf een extra tentoonstelling en zal de winnende fotograaf vertegenwoordigd worden door deze galerie. De uitreiking van de HP Award vindt plaats op 15 december 2010 in Rotterdam, in de Bob Smit Gallery.

Aandacht

Volgens de organisatie heeft Nederland van oudsher een pioniersrol gehad in de internationale documentairefotografie. Fotografen zoals Ed van der Elsken, Cas Oorthuis en Johan van der Keuken – maar ook meer recentelijk Marie Bot, Geert van Kesteren en Ad van Denderen – hebben hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van het genre. Daarnaast kent Nederland internationaal gerenommeerde instellingen voor fotografie zoals het Nederlands Fotomuseum en FOAM_Fotografiemuseum waar documentairefotografie steeds vaker een podium wordt gegeven. Tegelijkertijd echter krijgt documentairefotografie in de meer traditionele (print-)media minder aandacht. Hierdoor worden documentairefotografen gedwongen hun werk steeds meer in het buitenland onder de aandacht te brengen. Deze verschraling van aandacht voor documentairefotografie zou een verlies zijn voor de Nederlandse journalistiek, kunst en cultuur.

Jury

De juryleden van de HP Award zijn:

  • Antoinette Laan - Wethouder Sport en Recreatie, Kunst en Cultuur
  • Ruud Visschedijk - Directeur Nederlands Fotomuseum
  • Bas Vroege - Directeur Paradox
  • Teun Voeten - Antropoloog en Fotograaf
  • Eduard van Holst Pellekaan - Plaatsvervangend Hoofdredacteur HP de Tijd
  • Aya Musa - Fotograaf en Curator De Nieuwe Oogst