Nieuwe Photoshop-plugin simuleert menselijke waarneming

Raymond 696 0
Fotograaf George DeWolfe komt met een nieuwe Photoshop-plugin voor zwart-witfoto's die de interpretatie van het menselijk brein benadert.

De tonemapping-plugin 'PercepTool' werkt anders dan conventionele HDR-plugins. Het past allerlei algoritmen op de luminantiewaarden van een zwartwitfoto toe om vervolgens deze aan te passen aan wat wij met onze ogen zien. Volgens de maker is het conceptĀ  gebaseerd op dertig jaar lang onderzoek naar het functioneren van het oog en het menselijk brein. Het idee achter de tool zou in 1974 ontsproten zijn uit het brein van drs. Edwin H. Land, de in 1991 overleden uitvinder van de Polaroid-film.

PercepTool is geschikt voor Photoshop CS3 en CS4 en kost zo'n 90 dollar. Momenteel is alleen een versie voor de Mac verkrijgbaar. Een Windows-versie volgt binnenkort. Een dertig dagen werkende trial is te downloaden van de website van de George DeWolfe.

Voor- en na voorbeelden


Foto's: George DeWolfe

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond