Nieuwe Nikon Fisheye voor FX-camera's op komst?

jesse kraal 1812 0
Nikon DX-fotografen hebben al de beschikking over een 10,5mm f/2.8 fisheye, FX-fotografen moeten het doen met de uit 1993 stammende AF 16mm f/2.8. Zonder AF-S en dus zonder eigen scherpstelmotor, maar ook met wat gedateerde optische techniek. Tijd voor een opvolger en die zou wel eens onderweg kunnen zijn.

Twee Roemeense webshops hebben de oude Nikkor AF 16mm f/2.8 Fisheye aangemerkt als 'discontinued'. Volgens Nikonrumors zou dat best eens betrouwbare informatie kunnen zijn, aangezien deze webshops het eerder bij het juiste eind hadden. Gezien de leeftijd van de oude fisheye (19 jaar) klinkt het gerucht niet al te onwaarschijnlijk.

Op het gebied van scherpte in de hoeken, chromatische aberraties en vignettering is het oude ontwerp met acht elementen in vijf groepen voor verbetering vatbaar. We verwachten een nieuw ontwerp met meer elementen en groepen en een eigen AF-S-scherpstelmotor.

Nikkor Fishey

Canon

Twee jaar geleden verving Canon haar oude 15mm fisheye al voor een nieuw exemplaar, ditmaal met zoom. Door te zoomen kun je kiezen tussen een circulair of een beeldvullende uitsnede. Of Nikon met een vergelijkbaar concept komt is niet bekend, maar de twee fabrikanten houden elkaar nauwlettend in de gaten. 

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse